
Kinderen met geboorteafwijkingen aan het oor of volwassenen die gedurende hun leven een oor kwijt raken, zullen ooit geholpen kunnen worden aan een nieuw oor. Dit oor zal worden gemaakt van de eigen cellen van de patiënt en afkomstig zijn uit de 3D-printer.
We schreven al eerder over ontwikkelingen op dit gebied in Nederland (VUmc) en Australië en China, maar in India zijn ze nu weer een stapje verder na een succesvolle test op muizen. De artsen gaan de 3D-geprinte oren nu op grotere schaal testen op dieren.
De techniek is als volgt: er worden wat cellen van de patiënt afgenomen en op kweek gezet. Na een aantal weken zijn de cellen in staat gebleken zich te vermeerderen en is het tijd ze in de vorm van een oor te gaan laten groeien. Dit wordt gedaan door ze op een 3D-geprinte ‘steiger’ in de vorm van een oor te plaatsen. Deze steiger is gemaakt van biocompatibel en bioafbreekbaar materiaal. Vervolgens is het oor klaar om te implanteren onder de huid. Eenmaal daar geplaatst, blijkt na een aantal weken al dat het steigermateriaal wordt afgebroken en het oor verder door groeit.
Deze groei is een natuurlijke groei van cellen. Het menselijk kraakbeenweefsel neemt dus de plek in van het steigermateriaal dat wordt afgebroken en afgevoerd. De artsen moeten nog wel onderzoeken in welke mate en hoe dit materiaal wordt afgebroken en afgevoerd door het lichaam.
We zijn er dus nog niet, maar het is weer een stap verder.