Home 3D-Innovation Hoe cool! Eerste 3D-geprinte raket op batterijen onthuld

Hoe cool! Eerste 3D-geprinte raket op batterijen onthuld

4 min lezen
0

’s Werelds eerste raket die bijna geheel bestaat uit 3D-geprinte onderdelen en ook nog eens op batterijen vliegt werd onlangs onthuld.

Hoewel veel mensen 3D-printing nog steeds zien als een technologie voor het maken van prototypes, ontdekken steeds meer anderen de kracht ervan voor het maken van op maat ontworpen, functionele onderdelen die echt werken in een eindproduct.

rutherford4

Zo ook Rocket Lab, een privaat ruimtevaartbedrijf dat gefinancierd wordt vanuit een aantal high-tech investeerders waaronder Lockheed Martin. Rocket Lab kondigde aan dat hun koolstof-composiet Electron Launch System ’s werelds eerste batterij-aangedreven raket is. Het lanceersysteem, dat gebruikt wordt om kleine satellieten de ruimte in te schieten, bevat de elektrische Rutherford-motor. Dit is de eerste zuurstof / koolwaterstof-motor die voor al zijn onderdelen voorzien is via 3D-printing. Dit is inclusief de motorkamer, de pompen, de drijfgaskleppen en de injector.

rutherford1

Dankzij 3D-printing is het ontwerpteam van Rocket Lab erin geslaagd om een motor te fabriceren die veel lichter is dan conventionele motoren. Tevens kon de motor veel sneller gebouwd worden dankzij deze technologie. Bestaande technologieën komen niet eens in de buurt qua mogelijkheden die 3D-printing biedt in het maken van zulke lichtgewicht onderdelen en de tijd om de motor te bouwen is gereduceerd van maanden naar slechts dagen.

 

Dát is nog eens een goed voorbeeld van hoe 3D-printing op alle vlakken een verbetering is ten opzichte van oudere productiemethodes.

rutherfordfeatured

Nu kunnen bedrijven veel sneller tot lanceren overgaan en ook nog eens tegen lagere kosten. Dit is een enorm belangrijke stap in ruimtetechnologie. Dit is allemaal mogelijk geworden dankzij de betaalbaarheid die 3D-printing oplevert. De batterijen in de lanceerinstallatie zijn in staat om bijna 1 megawatt elektriciteit op te wekken, hetgeen genoeg is om een heel stadsblok van stroom te voorzien.

rutherford3

De elektrische voorstuwingsmotoren kunnen in combinatie met de ongelooflijke lithiumbatterijen en turbopompen op onvoorstelbare snelheiden laten werken. Naar verwachting zal dit lanceersysteem vanaf 2016 gebruikt kunnen gaan worden om satellieten voor klanten te gaan lanceren. Electron meet slechts 20 meter in lengte en heeft een diameter van een meter met een opstijgmassa van 10.500 kilo. Een lancering zal klanten ongeveer 4,9 miljoen euro kosten en vraagt slechts een voorbereidingstijd van enkele weken.

rutherford2

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …