Home 3D-Printen Hele schepen uit de 3D-printer?

Hele schepen uit de 3D-printer?

3 min lezen
0

De scheepvaart wordt vaak genoemd als een van de meest interessante sectoren waar 3D-printing grote verschillen kan maken en winsten kan boeken ten opzichte van de huidige manier van produceren en onderhoud.

Voorbeelden die vaak genoemd worden, hebben te maken met het snel bijproduceren van onderdelen die stuk gaan terwijl een schip zich op open wateren bevindt. Hoe interessant dit soort mogelijkheden ook zijn, het project dat volgend jaar gestart wordt in het Zuid-Koreaanse Ulsan, spreekt nog veel meer tot de verbeelding: volledig 3D-geprinte schepen. Erg spannend, aangezien schepen uit bijzonder veel onderdelen bestaan en de assemblage ervan veel tijd en derhalve ook geld kost.

838733708-marine-propeller-hyundai-heavy-industries-ulsan-shipyard-worker

Om wat voor printers, materialen en technieken het gaat, is niet bekend gemaakt, maar wel dat het ministerie van Handel, Industrie en Energie gekozen heeft voor Ulsan en dat er 20 miljoen dollar voor vrijgemaakt wordt voor een periode van vijf jaar.

Of er direct hele schepen geprint zullen worden, valt te betwijfelen, maar dat er grote delen van schepen en offshore materiaal in hun geheel 3D-geprint gaan worden, is in ieder geval de bedoeling. Voor kleinere schepen zal het overigens al zeer binnenkort kunnen om de hele kuip van vezelversterkte composieten te 3D-printen, maar als het gaat om staal, is dit nog wel een ander verhaal.

De mondiale scheepvaart-industrie zal het project met argusogen gaan volgen, hetgeen ook de reden is dat er relatief geheimzinnig over gedaan wordt.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …