Home 3D-Lifestyle Hamburgs scheepsbouwers 3D-printen prototypes

Hamburgs scheepsbouwers 3D-printen prototypes

3 min lezen
0

Het Hamburgse Scheepsbouw Onderzoeksinstituut is erin geslaagd om de kosten en lead times van hun prototyperingsfase sterk terug te brengen door het gebruik van hun Stratasys 3D-printer.

Dit instituut, voluit Hamburgische Schiffbau Versuchsanstalt (HSVA) geheten, is een private, zelfbedruipende nonprofit-organisatie die onderzoek- en consultancydiensten levert aan de maritieme industrie in de hele wereld. De slimme experimentele onderzoeksfaciliteiten bij de HSVA zijn innovatieve leiders sinds 1913. Met het pionierswerk van wetenschappers en ingenieurs heeft HSVA een enorme kennisvoorsprong opgebouwd met betrekking to hydrodynamica, propellorontwerp en arctische technologie.

home_slider-towing-tank

Recentelijk slaagden de onderzoekers van HSVA erin om de lead times voor hun prototype scheepsmodelcomponenten terug te brengen met maar liefst 70% door ze te gaan 3D-printen. Ook op het gebied van kosten leverde het instappen in 3D-printing een flinke besparing op: 30%.

Sinds ze hun Stratasys Objet Eden350V 3D-printer in gebruik genomen hebben, zijn de teams in staat om snel sterke plastic prototype onderdelen te produceren.

3d-printed-ship-rudder-prototype

Een traditioneel geproduceerd prototype-roer vraagt veel mankracht en training en kost wel drie weken. Met 3D-printing gaat het binnen een dag.

De 3D-geprinte componenten bij HSVA worden gemaakt met het VeroGray materiaal van Stratasys, een zeer stevig materiaal dat de meest rigoureuze testprocedures kan doorstaan. De machine produceert zo sterke en stijve plastic onderdelen op een snelle manier zonder dat de hoge standaarden van HSVA op het gebied van kwaliteit en accuratesse geweld aangedaan worden.

3d-printed-rudder-HSVA

De printer, die een was-achtig supportmateriaal gebruikt, heeft er verder voor gezorgd dat het schoonmaken en prepareren van onderdelen ook gemakkelijker geworden is. Een roerflap die ze recentelijk hebben gebouwd, was in een nachtje geprint en na een uur schoonmaken gereed voor montage.

home_slider-seakeeping

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …