Home 3D-Lifestyle Haarlemmers 3D-printen eigen stad

Haarlemmers 3D-printen eigen stad

5 min lezen
1

kavel3

Haarlem is de eerste stad die met medewerking van bewoners zal worden uitgeprint in 3D. Dit bijzondere crowdsourcing project is een idee van stadsbouwmeester Max van Aerschot en 3D Makers Magic een full service bureau voor 3D-printoplossingen. Inwoners, scholen en bedrijven van Haarlem zullen de eerste ter wereld zijn die zelf hun stadsmaquette in 3D gaan printen. Haarlem-Oost wordt het eerste deel van de maquette en moet met schaal 1:1000 maar liefst 120m2 groot worden. 
 
Max van Aerschot geeft aan waarom een maquette op deze schaal van toegevoegde waarde is. ‘Een maquette op deze flinke schaal is het middel bij uitstek om met de stad en de regio inzichtelijk te kunnen communiceren over ruimtelijke ingrepen in de stad. Je kunt namelijk meteen fysiek zien waar je het over hebt. Mijn lang gekoesterde droom om een maquette van de stad Haarlem te laten maken wordt nu realiteit met behulp van 3D-printing. Zonder deze nieuwe techniek zou een maquette op dergelijke schaal onhaalbaar zijn’. In de zomer van 2014 wordt de geprinte maquette onthuld in 3D Makers Zone aan de Oudeweg in de Waarderpolder.

In het project komen de werelden van 3D-printen, innovatie, bouwen, scannen, ingenieurs, en crowd-sourcing bij elkaar. ‘Het was een hele klus om tot werkbare bestanden te komen die thuis met een 3D-printer kunnen worden geprint.’ zegt Jeroen Veger van 3D Makers Magic. 
Het gebied Haarlem Oost, van Schipholweg tot aan de Mooie Nel, is in samenwerking met ingenieursbureaus Geodan en Fugro digitaal gescand en bewerkt en op schaal 1:1000 in kleine ‘kavels’ opgedeeld. Dat levert een 3D-legpuzzel op van maar liefst 600 stukjes die precies groot genoeg zijn om te kunnen printen op de meeste 3D-printers. De 600 kavels worden uitgeprint door de deelnemers aan het project en worden daarna samengevoegd tot één geheel, wat tentoongesteld zal worden.  

Schermafbeelding 2014-06-10 om 10.48.50

Hoe kan men deelnemen? 
Op de website www.cityprintingproject.com kan iedereen die wil bijdragen aan het project zich aanmelden en een bestand downloaden. Voorwaarde is wel dat men in bezit is van een 3D-printer. Op de site is ook verder technisch advies te vinden.
 
Het project werkt met co-creatie partners en sponsors. Belangrijke co-creatie partners zijn de woningcorporaties Ymere, Elan Wonen en Pré Wonen. Deze organisaties hebben besloten om in ontvangsthallen van hun kantoren 3D-printers te gaan opstellen om live mee te werken aan de wording van de maquette en dit aan hun klanten ook te laten zien. De gemeente Haarlem ondersteunt het project waardoor het materiaal dat nodig is om te printen kosteloos ter beschikking kan worden gesteld aan de inwoners. Natuurlijk kunnen ook mensen buiten Haarlem meewerken. Heel graag zelfs. Een kavel printen neemt ongeveer 10 uur in beslag. Hoe meer mensen mee doen, hoe sneller de maquette klaar is. 

3dmm1

Voor meer informatie en vragen:
3D Makers Magic | 023 – 201 02 04 | info@3dmakersmagic.com | www.3dmakersmagic.com | www.cityprintingproject.com

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Één reactie

  1. […] Verboden Stad’, terwijl er momenteel een schaalmodel van Haarlem wordt geprint in het Cityprinting Project. Beide projecten zijn groot in omvang, en tonen de mogelijkheden die 3D-printen heeft in zowel […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …