Home 3D-Culture & Design ‘Gespleten persoonlijkheid’ 3D-geprint brons-koperen beeld

‘Gespleten persoonlijkheid’ 3D-geprint brons-koperen beeld

6 min lezen
0

Een Nederlandse kunstenaar heeft met een aantal bijzondere filamenten een prachtig kunstwerk ge3D-print: Split Personality. 3DPXP interviewde hem in onderstaand artikel.

De kunstenaar, Aldo Hoeben, gebruikte filamenten van colorFabb, één van de meest innovatieve bedrijven in de filamentwereld. Het bedrijf heeft dit jaar al verschillende nieuwe soorten filamenten uitgebracht. Waarschijnlijk een van hun meest populaire filamenten is bronzeFill, een PLA-gebaseerd materiaal gemengd met fijngemalen bronspoeder.

Wanneer je dit gebruikt om te 3D-printen, lijken de objecten die je daarmee maakt niet alleen op echt brons (en kunnen ze daadwerkelijk ook gepolijst worden), maar het voelt ook als metaal.

8

Sinds de release van bronzeFill, heeft colorFabb ook een soortgelijk filament uitgebracht dat copperFill heet. Het is een beetje lichter van kleur dan zijn voorganger en de copperFill kan ook worden gepolijst en heeft verder dezelfde eigenschappen als bronzeFill. In de afgelopen maanden hebben we een aantal zeer creatieve toepassingen van deze filamenten gezien, maar geen daarvan is zo geweldig, als hetgeen Aldo Hoeben gemaakt heeft.

2 4

Kunstenaar Hoeben is opgeleid als industrieel ontwerper. Hij is een van de eerste generaties in zijn vakgebied die opgeleid is met digitaal tekenen in plaats van met de traditionele tekentafel. Voor zijn panoramafotografie maakt hij veel gebruik van zelfgeschreven software en zelfgemaakte computergraphics en tevens 3D-geprinte maquettes. Voor dit doel begon Hoeben ooit met een Ultimaker Original-bouwpakket en maakte hij 3D-designs die hij op deze printer uitprintte.

5

Als kunstenaar vond hij het jammer dat de objecten die uit de printer kwamen zo licht, plastic en goedkoop aanvoelden. Zijn interesse was dan ook meteen gewekt toen hij hoorde van Laybrick-filament. Dit leidde tot mooie en zwaardere objecten. Toen ColorFabb met bronzeFill kwam, was Hoeben er als de kippen bij om als eerste dit filament te testen. De mogelijkheden met polijsten zijn heel fraai en het leukste van alles is misschien nog wel dat het eindproduct een stuk zwaarder is.

6

Nu er ook copperFill beschikbaar is, ontstond er een idee in het hoofd van de kunstenaar. Hij ontwierp een beeld, een buste die uit twee delen bestaat. Het ene deel werd geprint met koper en het andere met brons. Het bronzen deel ontwierp hij met low-poly, bekend ook van een aantal populaire figuren die op Thingiverse te vinden zijn. Low-poly is een veelhoekmesh uit de wereld van de 3D-computergraphics met een relatief klein aantal polygonen en daardoor mooi retro en hoekig.

7

Zodra de twee delen waren geprint, was het tijd om ze te polijsten tot ze glansden. Hij bewerkte ze met staalwol wat een mooie metallic glans aan het object gaf. Vervolgens bewerkte hij de delen met Brasso koperpoets. Op de plekken waar de poets niet volledig werd verwijderd, zag je meer oxidatie (groen uitgeslagen), vooral bij het bronzen deel. Dit geeft een extra mooi effect.

12X-Stainless-Steel-Pot-Scrubbers-Scouring-Sponge-XL-K

 

Aldo Hoeben vertelt aan 3DPXP: “Zodra ik ben blij met de oppervlaktestructuur, ga ik verder met vieze-handen deel van het proces: het polijsten van het object met koperpoets. Brasso is mijn voorkeur poets. Ik gebruik een zachte doek op de print, en haal de poets er weer af met een schoon gedeelte van de doek. Het zien van een heleboel zwarte “smurrie” die van de print afkomt, is bevredigend. Bij bronzeFill treedt het groene oxidatie-effect meer op dan bij copperFill. Je kan dit wel of niet leuk vinden; het is een materiaal eigenschap… Brons roest. En het is geweldig.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …