Home 3D-Lifestyle Geen bacteriën meer op het aanrecht met 3D-geprinte robot

Geen bacteriën meer op het aanrecht met 3D-geprinte robot

5 min lezen
0

Wist je dat je aanrecht waarschijnlijk viezer is dat je toiletbril? Het is echt waar, onderzoek heeft uitgewezen dat er meer E. coli bacteriën in je gootsteen resideren dan in je toilet nadat het is doorgetrokken. Het is bovendien veiliger om een salade klaar te maken op je toiletbril dan op de gemiddelde snijplank. Dit is allemaal behoorlijk beangstigend als je weet wat er allemaal mis kan gaan in je keuken qua voedsel dat ziektes kan verspreiden.

Een Amerikaan, Jeff Kerr, loopt hier al langer mee rond in zijn hoofd en toen hij hoorde van de MakerBot/FirstBuild Countertop Challenge wist hij dat hij met een uitvinding zou gaan komen die de strijd aan zou kunnen gaan met de bacteriën.

bigstock-e-coli-bacteria-3212587

Hij koos ervoor om iets te maken met de 3D-printer dat zijn aanrecht zou kunnen schoonmaken. Hij bedacht een apparaatje dat hij de CounterBot noemt (de aanrechtbot), een UVC aanrechtschoonmaker. Ultraviolet C (UVC) licht is namelijk een behoorlijk effectief antimicrobieel middel en met die kennis in zijn achterhoofd ging Kerr aan de slag. Het eindresultaat is een robotje dat zich zelfstandig voortbeweegt over het aanrecht en met UV-licht de bacteriën doodt.

counterbotani

Kerr had al eerder robots gemaakt en vanuit die ervaring wist hij dat de CounterBot rond moest zijn zodat hij niet vast zou komen te zitten in de hoeken van een typisch aanrecht. Zijn ontwerp bevat een ronde behuizing met aan de onderkant twee wieltjes en een draaipunt aan de achterkant. Hij wilde aanvankelijk UVC LEDs gebruiken maar die zijn nog steeds extreem prijzig ($100 per stuk) en dus koos hij voor een heel goedkope handheld schoonmaker met een UVC lampje van eBay.

counterbot3

Deze haalde hij uit elkaar en vervolgens ontwierp hij in Solidworks een behuizing. De huidige robot heeft een aantal simpele onderdelen, maar bijvoorbeeld nog geen mechanisch brein, wat betekent dat hij niet echt intelligent is. Kerr wil met een collega een nieuwe versie maken met een Arduino controlebord en een tilt sensor, omlaagkijkende val-sensoren, motor-drivers en navigatie-software.

Het prototype waar Kerr de 3D-modellen van heeft geupload, kostte hem slechts $12 om te maken en hij denkt dat zijn finale (en verbeterde) versie niet meer dan $50 gaat kosten om te bouwen. Hij weet nog niet of hij er ook echt een product voor de handel van gaat maken of dat hij het open source gaat aanbieden. Hij hoopt in elk geval wel dat hij een van de winnaars van de Challenge zal zijn.

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …