Home 3D-Printen Gaat de 3D-printer onze wereld op z’n kop zetten?

Gaat de 3D-printer onze wereld op z’n kop zetten?

11 min lezen
0

In dit artikel kun je lezen over de voor- en nadelen van 3D-printing. Wat voor moois de 3D-printer kan bieden, maar ook wat deze kapot kan maken.

3D-printen is een proces waarbij een driedimensionaal object geprint wordt aan de hand van een digitaal model. Een 3D-printer straalt laagjes stof (vaak plastic) op elkaar in verschillende vormen. De laatste tijd neemt de interesse in de 3D-printtechniek in grote mate toe. Dit is ook logisch als je alle mooie verhalen hoort over alles wat er met deze technologie te maken valt. Er wordt zelfs over een derde industriële revolutie gesproken. Veel ondernemers zien nu ook hun kans om zelf een 3D-printbedrijf te starten. Toch blijft het de vraag of de 3D-printer eigenlijk wel zo goed is voor de maatschappij is als gezegd word, want naast de grote voordelen die deze printer biedt, zijn er ook zeker nadelen.

3D-printers worden als de toekomst gezien en als de 3D-printingmarkt zich goed blijft ontwikkelen zal er in de medische en de industriële sector bijna niks onmogelijk zijn.

Producten uit een massaproductie hebben vaak een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Deze zullen echter niet de originaliteitsprijs winnen. Zo zie je in Nederland vaak dezelfde decoraties in verschillende huizen. Omdat met een 3D-printer vrijwel elk object geprint kan worden is je fantasie het enige wat je beperkt in het maken van een mooi en origineel interieur. Door de lage ontwikkel-, opstart- en productiekosten is de prijs-kwaliteitsverhouding van 3D-geprinte producten bovendien uitstekend.

Als het aan de 3D-printindustrie ligt, heeft iedereen over tien jaar een printer in huis. Een 3D-printer zou voor de meer welvarende consumenten al handig kunnen zijn om bijvoorbeeld een theekopje of een huissleutel te printen, maar de 3D-printer biedt ook mogelijkheden voor een betere wereld. Door 3D-printers in een ontwikkelingsland te plaatsen, beheerd door een lokaal ziekenhuis, lokale overheid of een groep inwoners, is men minder afhankelijk van import en worden de producten meteen geprint zodra er behoefte aan is. Zo is het mogelijk om een printer te gebruiken om protheses te printen, aangepast op de behoefte van de patiënten. Er zijn zelf printers die van organisch materiaal menselijke organen kunnen printen, die daarna geïmplanteerd kunnen worden bij de patiënt.

afrika

Zo heeft de Russische professor Vladimir Mironov met zijn bio-printer het voor elkaar gekregen om een schildklier te maken, weliswaar bestemd voor muizen (niet voor mensen, maar dit is een begin). De professor koos voor de schildklier, omdat deze het makkelijkst te maken orgaan is. De schildklier is nog niet getransplanteerd.

De wetenschapper heeft stamcellen gebruikt die hij kon produceren als bio-inkt via zijn bioprinter. De cellen komen uit het vetweefsel van de muis. Met deze stamcellen zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld een biefstuk te printen. Zo kunnen vegetariërs ook vlees eten!

Het produceren van plastic en metalen objecten is normaal gesproken een proces waar veel verspild word, voor sommige vliegtuigbouwers word tot zo’n 90 procent van het matriaal verspild. Doordat het 3D-print proces erg secuur is, wordt 70 procent van de fabriceerkosten bespaard. Ook wordt er voor de producent bespaard met loonkosten, omdat veel via machines gaat en er dus minder mankracht nodig is. Hiermee bespaar je dus veel tijd, geld en materiaal.

Ook is het mogelijk om huizen te bouwen met 3D-printers. Je kan je huis volledig naar eigen smaak laten maken. Dit zal ook handig zijn na bijvoorbeeld een natuurramp waarbij snel huizen kunnen worden geprint voor de mensen van wie hun huis is verwoest.

Toch zijn er ook mensen die geen voorstander van 3D-printing zijn, ondanks de grote voordelen die deze technologie biedt.

Er zijn nu al meerdere 3D-printbare bestanden gemaakt voor pistolen, iedereen met een 3D-printer zou dus in feite gewoon zonder een vergunning een wapen kunnen bezitten en hier zelfs ook in kunnen handelen. De wapens zullen ontraceerbaar zijn en er zal geen serienummer op het pistool staan. Ook zou men met een plastic wapen rustig door een metaaldetector kunnen lopen, wat ook een angstaanjagend idee is.

pistool

De 3D-printer voor iedereen toegankelijk maken zou ten slotte ook wel eens flinke gevolgen kunnen hebben voor de georganiseerde misdaad. Naast wapens kunnen we straks hoogstwaarschijnlijk ook zelf drugs gaan printen, waardoor de prijs van deze illegale producten wel eens sterk zou kunnen dalen waardoor de vraag zal gaan stijgen. Dit zou het gebruik en de verkoop van drugs snel kunnen laten toenemen en daar zit niemand op te wachten.

Door lokaal producten te printen zal het voor sommige bedrijven niet meer aantrekkelijk zijn om te produceren in lage loonlanden. Hierdoor gaat de werkgelegenheid in lage loonlanden fors omlaag, maar dit is nog niet alles. Er worden nu stappen overgeslagen in het leveren van het product van producent naar consument. De komst van de 3D-printer zal dus ook de omzet van logistieke bedrijven negatief beïnvloeden, hetgeen zal leiden tot een grote groep werklozen. Dit is nadelig voor de economie, terwijl de 3D-printer juist een positieve invloed zou moeten hebben op de economie. Stel je voor: een Nederlands autobedrijf koopt normaal gesproken hun bumpers in Zuid-Korea, maar door de komst van de 3D-printer is het voor het Nederlandse bedrijf mogelijk om het gewoon in eigen land tegen lagere kosten te produceren, wat het bedrijf vanzelfsprekend ook zal doen. Hierdoor zullen de vrachtschepen niet meer varen en de goederenvliegtuigen zullen niet meer vliegen. Dit zal leiden tot grote verliezen voor de vervoersmaatschappijen die misschien zelfs op den duur failliet gaan.

werk

Je hebt hierboven gelezen wat de voordelen en de nadelen van de 3D-printer zijn. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Moeten wij dit wonderbaarlijke apparaat omarmen of juist snel voor zorgen dat dit apparaat snel van de markt verdwijnt?

Ik ben van mening dat we dit apparaat zouden moeten omarmen vooral omdat op medisch gebied zo veel mogelijk is. Je kan er veel mensen mee helpen, bijvoorbeeld door organen te printen. Zo kan de maatschappij wat doen aan het probleem van de enorme wachtlijsten voor orgaandonaties.

De 3D-printer zal zich snel gaan ontwikkelen en ons in de toekomt helpen met het creëren van een betere wereld.

Mathijs de Man
5 VWO Lyceum Sancta Maria Haarlem
(stage-onderzoek)

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Mathijs de Man
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *