Home 3D-Gear Elke smartphone wordt 3D-scanner met app van Microsoft

Elke smartphone wordt 3D-scanner met app van Microsoft

3 min lezen
0

3D-scanning is hot! Het lijkt wel alsof iedereen alles wat fysiek bestaat ook digitaal wil hebben. Om te kunnen reproduceren, kopiëren, verbeteren, bewaren of als basis te gebruiken voor allerlei digitale toepassingen. Het voordeel is vaak dat je niet zelf in 3D-ontwerpsoftware objecten hoeft te tekenen, maar bestaande dingen omzet in een model.

mobilefusionfeatured

Er is een breed scala aan 3D-scanners beschikbaar, zoals bijvoorbeeld professionele systemen waarmee gebouwen, auto’s, mensen, producten, onderdelen en allerlei andere objecten op zeer hoog resolutieniveau ingescand kunnen worden. Aan de onderkant van dit scala bevinden zich de appjes waarmee je op basis van een soort panoramafototechnologie via een rendering tot een 3D-model komt.

mobilefusionani1

Tot nu toe waren deze appjes echter gewoon dikke crap en leverden ze bedroevende resultaten op. Nu lijkt Microsoft Research Lab met een smartphone app te komen die wél mooie scans kan maken.

mobilefusion4

De app heet MobileFusion and kan geïnstalleerd worden op bijna elke smartphone en vervolgens gebruikt worden om 3D-printbare modellen te maken van een object zonder dat je andere software nodig hebt. De app gebruikt slechts de camera van je smartphone en haar processor om driedimensionale weergaven van objecten te maken.

mobilefusion2-1024x475 mobilefusion3 mobilefusion1-1024x453

Wat het systeem doet, is in feite vergelijkbaar met het maken van een foto. De app heeft zelfs geen internetverbinding nodig om te kunnen functioneren. MobileFusion wordt officieel onthuld in oktober en zou een belangrijke doorbraak kunnen bieden in het digitaliseren van onze planeet. Dit zou tevens een grote stap betekenen in het meer mainstream maken van 3D-printing.

De app gebruikt een ingewikkeld en geavanceerd algoritme dat de camera van de smartphone gebruikt om meerdere foto’s te maken op dezelfde manier als hoe het menselijk oog werkt. De huidige software voor het maken van 3D-modellen produceert puntenwolken op de telefoon, terwijl MobileFusion direct een verbonden 3D-oppervlakte-model genereert op het toestel.

In onderstaande video kun je zien hoe goed het systeem werkt.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …