Home 3D-Science Eetbare elektronica met 3D-geprinte omhulsels

Eetbare elektronica met 3D-geprinte omhulsels

3 min lezen
0

Eetbare elektronica en batterijen zouden weleens de toekomst kunnen zijn voor medische apparaten en doelgerichte medicijntoevoer. Onderzoekers aan de Carnegie Mellon University zijn bezig met het ontwikkelen van batterijen die niet alleen veilig zijn wanneer ze worden doorgeslikt, maar zelfs bedoeld zijn om in je lichaam te blijven.

Het team gelooft dat verteerbare batterijen gebruikt zouden kunnen worden om eetbare elektronica van stroom te kunnen voorzien. Om batterijen te maken die veilig zijn om in te nemen, vervingen de onderzoekers de potentieel giftige componenten van de batterij met materialen die van nature ook al in het menselijk lichaam voorkomen.

EdibleElectronics2-1024x409

Het hoofdingrediënt is melanine, een pigment dat van nature voorkomt in de huid, haren en ogen van mensen. Hiermee werden de elektroden gefabriceerd. Volgens het persbericht absorbeert melanine ultraviolet licht om vrije radialen op te nemen en ons te beschermen tegen schade. Ze blijken ook metalen ionen te binden.

Dat is ongeveer een batterij, zo realiseerde het onderzoeksteam zich. Hun bio-oplosbare batterij is ingekapseld in een verteerbare 3D-geprint omhulsel dat gemaakt is van een gelatine-materiaal, dat ook gebruikt wordt in sommige vitaminepillen. De capsule zou gecontroleerd medicijnen kunnen afleveren om therapieën te lanceren met een voorheen niet mogelijke precisie en veiligheid. Nadat de pil is doorgeslikt, komt de batterij in contact met ionen in de maag waarmee een stroom in het apparaat wordt geactiveerd.

incredible_edible_201x201

Hiermee wordt de vrijgave van chemicaliën in het lichaam gereguleerd en gestart. De melaninegebaseerde batterij werkt niet lang, maar dat hoeft ook niet. Ze is ontworpen om tot wel 10 milliWatt apparaatjes voor 10 – 20 uur te kunnen voorzien van stroom. Dit is een tijdvak waarin het effectief in staat zou moeten zijn om medicijnaflevering te faciliteren. Ook kunnen er bijvoorbeeld bloeksuikerniveaus mee gemeten worden.

HomeImage2

Tal van mooie toepassingen dus, interessant om te zien wat dit gaat opleveren in de toekomst.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …