Home 3D-Innovation Eerste stap op weg naar 3D-geprinte smartphones gezet

Eerste stap op weg naar 3D-geprinte smartphones gezet

4 min lezen
0

3D-printed-LED-from-princeton-300x201Met de huidige generatie desktop 3D-printers zul je nooit een smartphone kunnen printen, zelfs niet met de momenteel beschikbare industriële printers. Maar dat wil niet zeggen dat de onderzoekers en uitvinders van deze wereld op hun handen zitten. Een team wetenschappers van Princeton University werkt namelijk aan het 3D-printen van functionele elektronische componenten.

Ze begonnen met het ontwikkelen van hun eigen 3D-printer en kozen zorgvuldig vijf verschillende materialen uit waarmee ze in staat zijn om de eerste stappen in de richting van 3D-geprinte complexe elektronische onderdelen te zetten. Het team is er onlangs in geslaagd om werkende quantum punt LED (QLED) lichtjes te 3D-printen. Dit is een moderne LED, vergelijkbaar met OLED en dus erg in trek bij de ontwikkelaars van moderne technische producten.

princeton-3D-printed-quantum-dot-LED-experimentHet team slaagde erin om, laag voor laag, vijf unieke materialen te combineren in een complete functionerende LED. Het knappe hieraan is dat er in één printje, een combinatie wordt gemaakt van verschillende materialen, in dit geval quantum punten, polymeren, metalen nanopartikels, en meer om de eerste volledig 3D-geprinte LED’s te maken.

Het team koos voor elektroden, halfgeleiders en polymeren die zowel printbaar waren en de afmetingen hadden die nodig waren voor het project. Ze losten de materialen op in oplosmiddelen en spoten ze via een soort 3D-printapparaat volgens de code van een 3D-model. Door de afmetingen van de quantum punten te veranderen, konden de onderzoekers spelen met hun kleur.

De volgende stap was het 3D-printen van de QLED’s op een contact lens. Het team scande eerst de lens en gebruikte vervolgens een CAD-model om de printer te instrueren om de laagjes van de QLED’s op de gebogen oppervlakte van de lens neer te leggen. Dit belooft mooie kansen voor uitvinders van elektronische contact lenzen of bionische oogapplicaties voor in de toekomst.

Bovendien opent dit de deur voor het fabriceren van vrije-vorm-objecten, zoals bionische apparaten en prothetische implantaten. De stap daarna is het printen van andere complexe apparaten. Transistoren, zonnecellen, fotodioden… De mogelijkheden zijn zeer opwindend.

3D-printed-LED-onto-contact-lens-300x224

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …