Home 3D-Gear Eerste object 3D-geprint uit buitenaardse metalen

Eerste object 3D-geprint uit buitenaardse metalen

3 min lezen
0

Best interessant hoor, die asteroïde mijnbouw,  maar dan moet er ook wel iets te vervaardigen zijn uit die grondstoffen. Dat lijkt de gedachte achter de presentatie die Planetary Resources gisteren op de CES in Las Vegas hield, waar het asteroïde mijnbouwbedrijf het eerste 3D-geprinte object onthulde dat gemaakt is met buitenaardse materialen.

dscf2787-1

dscf2791-1

De nikkel-ijzer sculptuur is gemaakt in samenwerking met 3D Systems en moet een gestileerd, geometrisch ruimtevaartuig voorstellen, zoals die kunnen worden gebruikt voor het ontginnen van een asteroïde mining of het doen van onderzoek naar bodemmonsters. Planetary Resources zegt dat het object representatief is voor wat er in een gewichtloze omgeving kan worden geprint.

o.aolcdn

Het beeldje werd gemaakt met behulp van een fragment van een prehistorische meteoriet die eerst verpulverd werd en vervolgens ingevoerd in een 3D Systems ProX DMP 320 3D metaalprinter. Het poeder dat bestaat uit nikkel-ijzer met sporen van kobalt – hetgeen vergelijkbaar is met geraffineerd kwaliteitsstaal – is eerst in dunnen laagjes in de printer gelegd. Daarna hebben ze het poeder door een laserstraal die aan werd gestuurd door een 3D-bestand laag voor laag in massief metaal gesmolten. Bij voltooiing werd het overtollige poeder verwijderd om zo het eindproduct te onthullen.

dscf2808-1  3d-meteorite-printing-4

Volgens Planetary Resources is dit de eerste keer dat een object is geprint met buitenaardse grondstoffen. In dit geval was het van een meteoriet van Campo del Cielo, die ligt op ongeveer 1000 km ten noordwesten van Buenos Aires in Argentinië. Dit is een gebied van meer dan 26 kraters die gevormd zijn door het neerstorten van een nikkel-ijzer meteoriet met een gewicht van meer dan 100 ton, tussen 4200 en 4700 jaar geleden. Het grootste fragment dat opgegraven is, weegt 37 ton en is het tweede grootste stuk meteoriet dat ooit op aarde gevonden is. dscf2784-1

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …