Home 3D-Science Eerste 3D-geprinte heupprothese van Nederland bij OLVG

Eerste 3D-geprinte heupprothese van Nederland bij OLVG

3 min lezen
0

Er wordt her en der in de wereld al flinke vooruitgang geboekt als het gaat om orthopedische implantaten die 3D-geprint zijn. Op het gebied van heupen is er ook een wereld te winnen. Schrijver dezes zal waarschijnlijk ook ooit rondlopen met een 3D-geprinte heupprothese. Bij het OLVG in Amsterdam is nu ook de stap gezet om met een 3D-geprinte plaat een ‘afgegleden heupkop’ te corrigeren. De dienstdoende orthopeed Melinda Witbreuk bracht het implantaat aan op de heupkop van een patiënt. Dit 13-jarige meisje heeft hiermee de primeur de eerste in Nederland te zijn met een 3D-geprinte heup. Of beter gezegd: een 3D-geprinte heupprothese waarmee de scheefstand van haar heup aanzienlijk wordt gecorrigeerd en ze veel beter kan lopen in de toekomst.

Deze procedure is een enorme verbetering ten opzichte van de ouderwetse procedure waarbij een 2D X-ray werd gemaakt en aan de hand daarvan werd vastgesteld hoe en waar de correctie moest plaatsvinden. Dit gebeurde op het ook en met een standaard plaat. Dat is natuurlijk verre van ideaal, maar het kon nooit anders. Tot nu. De eerste stap was al het gebruik van een 3D-CT-scan voor een betere vaststelling van de situatie voor en tijdens de operatie.

Maar met een 3D-scan van de heup die vervolgens gebruikt werd om een plaat te 3D-ontwerpen en 3D-printen die exact op de heupkop past, kan de heup veel beter gecorrigeerd worden en staat het been van de patiënt veel rechter dan zonder maatwerk. Het VUmc werkte ook mee aan dit project door een 3D-geprint model van de heup te maken voor Melinda Witbreuk in het 3D-innovation lab in het VUmc.

De zogeheten afgegleden heupkop, waar kinderorthopeed Melinda Witbreuk in gespecialiseerd is, kon op deze manier flink worden bijgestuurd. We zijn benieuwd naar hoe de resultaten op langere termijn zijn en welke andere heupproblemen er met 3D-printing kunnen worden verholpen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …