Home 3D-Innovation Disney vraagt patent aan voor anti-3D-scanning materiaal

Disney vraagt patent aan voor anti-3D-scanning materiaal

5 min lezen
0

Het 3D-scannen van objecten om ze te digitaliseren is een vorm van piraterij. En voor piraterij zijn ze allergisch bij Disney. Dus lijkt het logisch dat het bedrijf nu een patent heeft aangevraagd voor een zogenaamd ‘anti-scanning’ materiaal dat het moeilijker maakt om beeldjes en poppetjes van Disney in te scannen met een 3D-scanner en daardoor ook moeilijker om na te maken via 3D-printing. Lijkt. Want het anti-3D-scanning materiaal is niet per se een waterdichte oplossing.

Disney is populair en haar characters zijn internationaal geliefd en zeer bekend. Veel mensen pirateren de personages waar Disney een copyright op heeft en daar vecht Disney tegen. Op zich logisch, al ben ik zelf geen voorstander van het vechten tegen gewone thuisgebruikers. Ik heb zelf zes jaar voor Disney gewerkt en in die periode verzette ik me tegen het vervolgen van consumenten. Zonde van de energie, focus je toch gewoon op de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt in plaats van de bedreigingen die het vormt.

Dat Disney achter bedrijven aan gaat die op grote schaal haar materiaal kopiëren en die keihard aanpakt, is alleen maar terecht. Maar wat maakt het nou uit dat er consumenten zijn die zelf Disney-characters 3D-printen? In een veel minder mooie kwaliteit dan wat Disney en haar licensees zelf maken. Denk je nou echt dat die consumenten minder producten van Disney Consumer Products gaan kopen? Ik denk juist dat het tegenovergestelde waar is. Als je mensen delen van Disney-werelden laat 3D-printen, ze de kans geeft er mee te spelen en te interacteren, mee te bouwen aan de community en enthousiast maakt, gaan ze eerder meer dan minder Disney-producten kopen.

Maar goed, wat is het en wat doet het? Het zou gaan om een reflecterende substantie die 3D-scanners verwart waardoor het scannen moeilijker en minder succesvol wordt. Het anti-3D-scanning materiaal zou moeten worden aangebracht op het oppervlak van een beeldje om te voorkomen dat een 3D-scanner ze kan oppikken. Het materiaal wordt omschreven als retroreflectief en zou bijvoorbeeld iets met hele kleine glazen deeltjes kunnen zijn. Die weerkaatsen het licht in verschillende en onverwachte hoeken.

Onzinnig op zich, want in de eerste plaats liggen er al tientallen miljoenen popjes in de wereld bij mensen thuis die niet van deze laag zijn voorzien, in de tweede plaats ga je zo je producten minder mooi maken om zogenaamde piraten te straffen en in de derde plaats kunnen getalenteerde designers ook heel eenvoudig zelf de characters ontwerpen en natekenen. Daarnaast zijn er manieren om het te omzeilen. Het is namelijk al langer een probleem om weerkaatsende oppervlaktes te scannen en daar hebben verschillende 3D-scannerfabrikanten wat op gevonden met specialen scanmodes.

Mogelijk heeft het te maken met de strategie van Disney om in de toekomst een deel van hun merchandise zelf 3D te printen. We zien wel…

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …