Home 3D-Gear De eerste 3D-printer met twee onafhankelijke extruders

De eerste 3D-printer met twee onafhankelijke extruders

6 min lezen
0

Een desktop 3D-printer met dual extruders is zeker geen doorbraak. Er zijn verschillende bedrijven gekomen met printers die twee extruders bevatten, zodat gebruikers producten kunnen printen met twee aparte kleuren.

Een bekend dual color 3D-printje is de verkeerspion waarbij witte strepen op een paar plaatsen de oranje basiskleur vervangen, tijdens een enkel printproces. Dual extruders zorgen voor een extra functionaliteit die sommige hobbyisten de moeite waard de vinden om extra voor te betalen.

cone

Ik me altijd afgevraagd waarom er nog steeds geen printer is gemaakt die twee onafhankelijke extruders gebruikt. Twee extruders die zelfstandig aan een voorwerp werken moeten bijna twee keer zo snel zijn in de vervaardiging van dat object. Natuurlijk heeft zo’n combinatie zo zijn problemen en bepaalde fysieke barrières, maar het lijkt nu toch mogelijk te zijn.

Het bedrijf Phantom Corporation, opgericht door de Litouwer Eimantas Tomkevicius, probeert deze printer mogelijk te maken.

Omdat hij vond dat de bestaande desktop 3D-printers te langzaam en te beperkt waren, begon Tomkevicius aan een project waar hij meer dan een jaar aan heeft gewerkt (een groot deel van die tijd had hij nodig voor het herschrijven van de marlin code om een dergelijke setup te laten functioneren). Hij en zijn team hebben een crowdfunding campagne gelanceerd voor een printer die ze de Phantom noemen.

phan-1

De Phantom 3D-printer wordt de eerste machine met twee extruders die onafhankelijk van elkaar werken en de x- en y-as gebruiken. De octrooi-aanvraag loopt nog dus meer details zijn nu niet te achterhalen. De printer zal de snelheden van de meeste enkele extruder machines kunnen verdubbelen om uiteindelijk een snelheid van 200 tot 250 mm / sec, bij een resolutie tussen 100 en 300 micron te halen.

Tomkevicius benadrukte verder dat de Phantom excelleert tijdens grotere prints of bij het printen van meerdere objecten, zodat de extruders elk kunnen zorgen voor hun eigen specifieke gebied van het project zonder zich te bekommeren over de locatie van de andere extruder. Als het gaat om kleinere objecten, kan de volledige capaciteiten van onafhankelijke dual extruders niet geheel worden benut als gevolg van de nabijheid van de extruders in relatie tot elkaar.

In een interview met 3DPXP vertelt Tomkevicius: “Een van mijn doelen is om scholen met 3D-printers te laten werken. Ik zou het liefst 3D-printing zo makkelijk maken dat iedereen, jong en oud, ermee zou kunnen werken. Als software gebruiken wij het programma Sketchup als basis, we hebben een aantal goede plugins gemaakt om 3D-printen te vereenvoudigen en zo makkelijk te maken in het gebruik als een papierprinter. Gewoon een model laden en een druk op de knop Print. Het probleem met 3D-printen is dat je nu nog tenminste twee tot drie programma’s nodig hebt om eerst een schets te maken, dan een 3D-model, die vervolgens te debuggen, en deze dan te printen.

Mbt plastic hebben we sensoren in het ontwerp van de machine opgenomen die voelen wanneer het plastic breekt (dat gebeurde veel toen we zelf andere printers testten). Een andere innovatie wordt een sensor die merkt of het plastic bijna op is. Er komen nog meer noviteiten, maar meer kan ik nu even niet zeggen.”

Hier vind je een link naar hun crowdfunding presentatie: https://www.indiegogo.com/projects/two-individually-working-extruders-3d-printer/x/8255829

Als de printer doet wat hij belooft, zal een dergelijke machine zeker een belangrijke ontwikkeling binnen de markt voor desktop 3D-printers zijn. Bekijk de korte promo video hieronder:

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …