Home 3D-Culture & Design De eerste 3D-printer die echte stof kan printen!

De eerste 3D-printer die echte stof kan printen!

5 min lezen
0

De ontwikkelaars van een apparaat dat de Electroloom genoemd wordt, zijn onlangs voor het eerst officieel naar buiten getreden met meer informatie over hun uitvinding. De Electroloom is een 3D-printer die totaal anders werkt dan alle andere 3D-printers. De machine is in staat om echte stof the 3D-printen via een proces dat lijkt het op het spinnen van zijde door de zijderups.

loom1
Het printproces
loom0
De stof… is echt stóf!!!
loom1
Rokje…
loom1
Je kunt de stof dus ook gewoon opvouwen
loom1
Geprinte haltertop

De mannen achter dit wonderlijke apparaat zijn al anderhalf jaar bezig achter de schermen. Ze wilden een machine ontwikkelen die het mogelijk maakt om kleren te ontwerpen én printen vanuit het niets. Nu zijn ze zover dat ze hun eerste groep alpha testers aan het zoeken zijn.

De Electroloom lijkt in sommige opzichten op een conventionele 3D-printer, maar de manier waar hij werkt, is totaal anders. Er wordt een proces gebruikt waarbij een elektrisch veld wordt ingezet om te bepalen waar een speciale nano-vezelvloeistof heen wordt geleid. De manier waarop de vloeistof in vezels wordt omgezet, lijkt wel wat op een insect dat spinrag uitspuugt en spint in een patroon.

345a452333a6c74a29c32f067b9595ef_original

Gebruikers maken ofwel handmatig ofwel via CAD-software een model dat van vrijwel elk materiaal kan worden gebouwd, zoals karton, vinyl, plastic, hout, kippengaas en nog veel meer. Vervolgens plaatst men dit sjabloon in de bouwkamer van de machine. Vandaar uit trekt het elektrische veld de vloeistof direct op het sjabloon van de gebruiker waardoor deze bedekt wordt met een laagje polyester/katoen-mix of welke stof de gebruiker maar kiest.

b3fb0bc39c6de5ee282c5d23c6cb4d4b_original

Momenteel wordt er gewerkt aan verscheidene nieuwe materialen zoals zijde en acryl. Zodra de print klaar is, wordt het bedekte sjabloon uit de machine gehaald en kun je de stof er zo aftrekken. Wat eruit komt, is een kledingstuk van echte stof. Naadloos.

loom5

Traditionele 3D-geprinte kledingstukken worden typisch gemaakt van ingewikkelde verbindingen, zoals gewrichten, die het materiaal buigzaam en bewegelijk maken, waardoor er eigenlijk niets anders dan een zeer fijne versie van maliën gemaakt worden die nadoet hoe echte stoffen bewegen. Dit is alleen niet hetzelfde als stof en het zit ook niet echt lekker. Het materiaal dat uit de Electroloom komt, is flexibel en licht. Het wordt gemaakt van talloze kleine vezeltje (op micro- en zelfs nano-niveau) hetgeen betekent dat al je ontwerpen gegarandeerd flexibel zijn en vallen en vouwen zoals normale stoffen.

loom4 loom2 loom1 loom6

Om geld op te halen, zit Electroloom nu op Kickstarter. Er is $50.000 nodig voor de volgende fase en Kickstarter-investeerders betalen ongeveer $4.500 euro voor een alpha-versie van de machine die hoogstwaarschijnlijk nog veel kinderziektes zal hebben.


 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …