Home 3D-Lifestyle De eerste 3D-geprinte transparante viool is prachtig!

De eerste 3D-geprinte transparante viool is prachtig!

4 min lezen
0

3D-geprinte muziekinstrumenten zijn hot en zullen dat ook nog wel een tijdje blijven. Want naarmate het makkelijker en goedkoper wordt en er steeds meer mogelijkheden komen door je instrument met een 3D-printer te fabriceren, wordt het aantrekkelijker.

violinani

Wat we tot dusverre al gezien hebben, waren cello’s, fluiten, violen, gitaren en zelfs een drumstel. De meeste van deze instrumenten werden gemaakt op FDM-achtige printers, vergelijkbaar met de bekende thuisprinters. Sommige ook met SLS-printers, maar tot nu toe is er nog niemand geweest die een instrument maakte op een SLA-printer. Laurent Bernadac komt nu met een viool die er echt adembenemend uitziet en deze is geprint met stereolithografie (SLA).

Het instrument heet de 3D Varius en produceert niet alleen kristalheldere muziek maar de body en nek en de meeste andere onderdelen van het instrument zijn ook geprint in transparant, helder materiaal.

Het doel was om tot een uniek ontwerp te komen dat geïnspireerd moest zijn door de vorm van de traditionele viool maar wel met verbeterde vormen om een object te verkrijgen dat esthetischer, eenvoudiger, lichter en transparant was. Met SLA kun je in zeer fijne resolutie printen dus dat past hier goed bij.

violin3-1024x473

Het ontwerp is gebaseerd op de Stradivarius, een viool die gebouwd werd door de leden van de Stradivari familie in de 17e en 18e eeuw. Het instrument is in één deel geprint, wat uiteraard nogal anders is dan hoe traditionele violen gebouwd worden. De technologie gebruikt UV-licht om een vloeibaar foto-actief hars uit te harden. Deze methode van 3D-printing bouwt een zeer gedetailleerd en precies object op in slechts een paar uur tijd.

 

Toen de viool geprint was, werd hij snel schoongemaakt waarna hij onder een sterk UV-licht werd geplaatst om de hele structuur te polymeriseren. Dit betekent dat hij volledig uitgehard is en zo sterk mogelijk is. Het oppervlak van de viool, waar hij in contact komt met de muzikant en of de snaren, werd vervolgens gepolijst voor optimaal speelcomfort.

Vervolgens werden de snaren aangebracht, een heel precies werkje omdat zo de optimale heldere sound verkregen wordt.

In de video’s op deze pagina kun je horen dat het geluid net zo kristalhelder is als het instrument zelf.

 

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …