Home 3D-Science Dankzij 3D-geprinte knieprothese kan 85-jarige weer lopen

Dankzij 3D-geprinte knieprothese kan 85-jarige weer lopen

3 min lezen
0

De afgelopen vijf jaar is Irene Griffiths niet meer in staat geweest om zonder hulpmiddelen te lopen. Dit is een fenomeen dat meer mensen die ouder worden tegenkomen: je geest wil nog wel, maar je lichaam (in dit geval je knieën) niet meer.

Toen ze haar man verloor, besloot ze dat het tijd werd om het probleem dat ze aan haar beide knieën had, te tackelen. Nadat ze had gelezen over het gebruik van 3D-printing om nieuwe gewrichten te produceren via scans die gemaakt worden bij de patiënt, zocht ze Dr. Muthu Ganapathi op die op dit gebied al een aantal succesvolle projecten achter de rug had.

knee-replacement1

Irene wilde voorkomen dat ze volkomen hulpeloos en afhankelijk zou worden en nu de tijd en technologie er rijp voor leken, greep ze haar kans. Ze liet eerst één knie doen en toen dat supergoed beviel, zes maanden later de andere. Die tweede lukte zo goed, dat ze na vier weken alweer kon rijden en allerlei andere dingen doen zonder dat ze maar één pijnstiller hoefde te nemen.

Dr. Ganapathi werkt als een consultant in het Spire Yale Hospital en is een leider op het gebied van 3D-geprinte gewrichtsvervangingen. Sinds 2012 heeft hij meer dan 400 van dergelijke procedures uitgevoerd.

k2

De procedure is veel efficiënter dan andere manieren van gewrichtsvervanging. De hele operatie kan ook veel beter gepland en uitgevoerd worden op deze manier. Meer dan 20% van alle patiënten die via traditionele methodes een knievervanging krijgen, zijn niet tevreden met de uitkomst van de operatie. Met 3D-geprinte gewrichten kunnen doctoren nu een precisie halen van een halve millimeter. En dat is meer dan goed genoeg.

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …