Home 3D-Science Chirurgen reconstrueren babyschedel met 3d-printing technologie

Chirurgen reconstrueren babyschedel met 3d-printing technologie

4 min lezen
2

3D Baby Skull 1

Toen baby Gabriel was geboren in augustus leek alles goed te zijn met hem. Na een week viel het zijn vader Manuel Dela Cruz op dat het voorhoofd van zijn zoon er abnormaal uit begon te zien. “Het viel ons op dat er iets mis was, zijn oog was niet hetzelfde en zijn rechtervoorhoofd stak meer uit dan het andere.”

Bezorgd om de gezondheid van hun kind, namen de ouders Gabriel mee naar een kinderarts die de diagnose stelde: Craniosynostose, ook wel bekend als Plagiocefalie. Bij babies met deze aandoening ontstaat voortijdige vergroeiing van schedelnaden die bij kinderen normaliter langer openblijven. Hierdoor ontstaan misvormingen van het gelaat en de schedel. Ouders kiezen hierbij vaak voor een reconstructieve operatie.

De ouders van Gabriel vonden dit wel een heel erg ingrijpende en enge stap. “Vooral omdat het in zijn hoofd zou plaatsvinden, dat hij daar opengemaakt zou worden. Eng.” De artsen bedachten een compleet nieuwe manier van opereren waarbij het kind veel minder lang in de operatiekamer zou hoeven blijven. Ze planden de hele operatie van tevoren en oefenden hem op 3D-geprinten modellen van de schedel, die op de computer waren ontworpen.

Via scans wisten ze hoe de schedel er nu uitzag. Daarnaast beschikten de artsen over uitgeprinte modellen van voor en na, dus wisten ze ook hoe het er uit zou moeten komen te zien. Al het snij- en zaakwerk kon op die manier al geoefend worden, waardoor er bij de daadwerkelijke operatie direct gehandeld kon worden. Toen ze uiteindelijk de 6-maanden oude Gabriel onder narcose gebracht hadden, maakten ze een incisie in zijn voorhoofd waarbij ze zijn gehele voorschedel en oogkassen blootlegden.

  3D templates

Met een speciale zaag haalden de chirurgen vier stukken misvormd bot weg en maakten ze speciale sneetjes om het misvormde hoofde te hervormen en herstructureren. Door de 3D-modellen, die de artsen als een soort sjabloon op het hoofdje konden leggen, wisten ze precies waar ze moesten snijden.

De artsen zijn sinds deze operatie helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde van 3D-printing. Gabriel zal nog een tijd een helm moeten dragen om de natuur verder te helpen in het hervormen van zijn voorhoofd. Zijn voorhoofd ziet er nu al veel beter uit. 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

2 Reacties

  1. Anja Boom

    28 februari 2016 op 18:28

    Beste Maarten, ik ben erg onder de indruk van alles wat geprint kan worden met een 3D printer. Zelf loop ik al 49 jaar op orthopedische schoenen. Het is een heel groot probleem een voetbed te maken waarop ik kan lopen en als het dan lukt. Dan is het probleem dat ze niet precies dezelfde kunnen maken als deze versleten zijn. Gevolg. Ik loop jaren lang iedere dag op dezelfde schoenen, tot er weer een moment komt dat het lukt en dan zijn de oude natuurlijk weer zover versleten. Dat ik weer jaren lang op dezelfde schoenen loop. Mijn hoop is nu de 3D printer. Ken jij een bedrijf wat mij hierbij wil en kan helpen?

    Reageer

    • Maarten Verkoren

      29 februari 2016 op 09:36

      Beste Anja, ja, ik heb je zojuist een mail gestuurd. Wie weet is er iets mogelijk.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …