Home 3D-Science Chirurgen pakken niertumoren aan met 3D-geprinte kleurmodellen

Chirurgen pakken niertumoren aan met 3D-geprinte kleurmodellen

4 min lezen
0

Een van de handigste toepassingen van 3D-printen is het fabriceren van perfect lijkende modellen van organen. Nieuwe organen zelf kunnen nog niet geprint worden, maar bij een operatie kan het zeer handig zijn om een scan om te zetten in een object dat door de chirurgen uitgebreid bestudeerd kan worden alvorens de patiënt open wordt gesneden. Op deze manier weet de chirurg al precies wat hij gaat tegen komen, ontegenzeggelijk een groot voordeel. Dit gebeurt nu al in Frankrijk bij de bestrijding van niertumoren. Daarnaast kan het ook al worden toegepast op hartfalen, heupvervangingen en hersentumoren.

Bij de afdeling Urologie en Niertransplantatie in het Universitair Ziekenhuis van Bordeaux in Frankrijk gebruiken artsen de modellen tijdens het plannen van operaties. Ze zijn erg blij met de modellen, want bij gecompliceerde niertumoren helpen deze om de operatie veel preciezer te maken waardoor in een groter aantal gevallen de nier gered kan worden bij het wegsnijden van de tumor. Tevens worden de modellen ingezet om de communicatie met de patiënten te verbeteren.

3d-printed-kidney-model

De Franse artsen werken met geavanceerde multicolor en multimateriaalprinters van Stratasys, geen goedkope rotprintertjes, maar dan heb je ook wat.

“Het is geweldig om een 3D-geprint model te hebben waarop je de nier, de niertumor, de hoofdbloedvaten en -aders elk in een andere kleur kunt zien, zodat je weet wat je tegenkomt. Dit is iets wat je niet kunt met een 2D-scan.” aldus Dr. Bernhard.

Het ziekenhuis in Bordeaux gebruikt drie Stratasys PolyJet-materialen: transparent VeroClear om de volume massa van de nier zelf te laten zien, rood voor de aderen en geel voor het uitscheidingskanaal. Dankzij de transparante materialen kunnen ze door het orgaan heen kijken. Op die manier is de kans kleiner dat bij het verwijderen van de tumor vitale orgaanonderdelen geraakt worden.

Uiteindelijk is het ook superhandig om op deze manier de volgende generatie chirurgen op te leiden. Zij zullen niet beter weten dan gebruik te maken van dergelijke technieken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …