Home 3D-Science Braziliaanse luchtmacht stapt ook over op 3D-printen

Braziliaanse luchtmacht stapt ook over op 3D-printen

3 min lezen
0

Nadat we al eerder berichtten over hoe de luchtmacht van Israël’s IDF op slimme wijze hun vliegtuigen weet te updaten via 3D-printing, volgt Brazilië het voorbeeld van Israël door ook 3D-printen in te zetten als technologie voor prototyping, het testen van nieuwe modellen en reparaties.

su-27_fab

Het onderzoeksinstituut van de Braziliaanse luchtmacht heeft een partnership met Stratasys opgestart om op efficiënte wijze onderdelen te kunnen maken voor vliegtuigen die voldoen aan de strenge eisen van de luchtmacht. Dankzij de nieuwste 3D-printers van Stratasys kunnen de Brazilianen nu binnen een week testmodellen en -componenten produceren. Dit is een enorme winst, want voorheen kon dit tot wel zes maanden duren.

ieav-stratasys-3d-printing

“We moesten de snelheid van onze experimenten sterk opvoeren ten opzichte van hoe we werkte met conventionele productiemethoden”, aldus Dr. Israel da Silveira Rego van het onderzoeksinstituut van de Brazilian Air Force.

stratasys-3d-printing-prototypes

Opmerkelijk is dat de onderzoekers werken met FDM-technologie, een van de minst geavanceerde 3D-printingmethoden, die ooit is ontwikkeld door Stratasys-oprichter Scott Crump. Met FDM kunnen ze voor heel weinig geld en zeer snel belangrijke vliegtuigonderdelen produceren op aanvraag. Dit maakt het testen veel sneller en efficiënter.

images

Tot nu toe worden de onderdelen die 3D-geprint zijn vooral gebruikt voor testen en als modellen, maar zodra ze de stricte eisen en evaluatiefase van de Braziliaanse luchtmacht doorstaan, kunnen de 3D-geprinte onderdelen ook ingezet worden voor commerciële distributie. Op deze manier 3D-printen de onderzoekers dus tal van objecten zonder dat dit enorme investeringen vereist.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat 3D-printen de onderzoekers helpt in het beter geheim houden van hun innovaties.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …