Home 3D-Science Bioprinter BIO X maakt bioprinten nu wel heel gebruiksvriendelijk

Bioprinter BIO X maakt bioprinten nu wel heel gebruiksvriendelijk

4 min lezen
0

Wel eens gehoord van CELLINK? Nee, nou dat is niet heel vreemd. Het bedrijf bestaat officieel pas een jaar. Maar binnen dat jaar heeft de Zweedse startup al grote dingen bereikt: drie modellen bioprinters op de markt gebracht, gerenommeerde klanten als FDA, MIT en Harvard en bovendien nu al een notering aan de NASDAQ! Klinkt als een sprookje, nietwaar? Hoog tijd om eens nader kennis te maken, zeker nu het bedrijf een nieuwe bioprinter op de markt brengt die niet alleen betaalbaar is, maar bovendien heel gebruiksvriendelijk is en erg veel kan.

CELLINK maakt bioprinting inkten én bioprinters. Ze hebben vorig jaar reeds de INKREDIBLE en de INKREDIBLE+ op de markt gebracht en nu brengt het bedrijf een derde printer uit die volgens CELLINK zelf radicaal verschilt van hun vorige machines. De BIO X schijnt de meest gebruiksvriendelijke bioprinter ter wereld te zijn, een one-stop-shop-oplossing met alles wat een wetenschapper nodig heeft om weefsel te maken via 3D-printing.

Dat klinkt inderdaad wel heel revolutionair, want gebruiksvriendelijk is niet bepaald het eerste waar we aan denken bij het maken van 3D-geprint weefsel. De BIO X heeft bijzonder veel opties en mogelijkheden en software die het heel gemakkelijk maakt om te leren ermee te werken. Gebruikers kunnen het proces optimaliseren en aanpassen voor hartweefsel, huid, kraakbeen, bot en andere lichaamsmaterialen.

De intelligente, inwisselbare printkoppen bieden verschillende opties voor verhitting, koeling en verscheidene extrusiemethoden afhankelijk van de vereisten van het materiaal. Gebruikers kunnen ook de temperatuur van het printbed instellen. Verder heeft de machine Clean Chamber Technology, dankzij een geavanceerd filtratieproces. Pneumatische printkoppen, door zuigers aangedreven spuitkoppen en een touch screen maken het een heel gebruiksvriendelijke machine.

De machine gaat $39.000 kosten. Hiervoor krijg je ook een pakket aan bioinkten, software, verbruiksgoederen en accessoires, alles wat je maar nodig hebt om mee te kunnen bioprinten. Ok, het is wel een stuk duurder dan de $10.000 die de INKREDIBLE kost of dan de $20.000 die de INKREDIBLE+ kost, maar de BIO X kan dan ook veel meer dan haar twee voorgangers.

Hoewel het bedrijf nog maar een jaar bestaat en pas in november naar de NASDAQ-beurs ging, wordt haar technologie al in 28 landen gebruikt, waaronder door Harvard, MIT, de FDA en grote cosmeticabedrijven.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boskalis installeert 3D-geprinte koraalriffen in zee bij Monaco

Is het mogelijk om koraalriffen te 3D-printen van materiaal dat ter plekke gebaggerd is? K…