Home 3D-Innovation Binnenkort vindt de Makathon Smart Solutions voor de Watersector plaats

Binnenkort vindt de Makathon Smart Solutions voor de Watersector plaats

6 min lezen
0

PWN, Nova College en de 3D Makers Zone organiseren opnieuw een Makathon Smart Solutions voor de ondergrondse infrastructuur. Tijdens de Makathon gaan ze doormiddel van co-creatie op zoek naar innovatieve oplossingen voor de problematiek in de watersector. Gedurende deze drie dagen durende Makathon worden ook direct de eerste prototypes ontwikkeld als uitvloeisel van wat er bedacht is door de groepen.

makathon3

Met behulp van inspectietechnieken willen waterleidingbedrijven meer informatie over hun assets verkrijgen. Het leidingnet ligt onder de grond waardoor deze lastig te benaderen of te inspecteren is. Door een intelligente robot in de leiding te stoppen en deze mogelijk op de stroom van het water mee te laten reizen naar een eindpunt wil PWN meer data verzamelen. Met behulp van deze data, gecombineerd met andere beschikbare data als ondergrond en bevolkingscijfers, wil het waterbedrijf voorspellingen kunnen doen over onder andere de verwachte levensduur van de leiding en de toekomstige vraag naar drinkwater.

inspectie bodemverontreiniging

Het bodemverontreinigingprobleem
Elke dag wordt er in de grond gegraven waarbij de graver vooraf op de hoogte moet zijn van een eventuele verontreiniging. Een verontreiniging kan schadelijk zijn voor de mens (gezondheid) en/of voor de omgeving (verspreiding). PWN krijgt bodeminformatie door het delen van bestaande informatie en het (laten) doen van bodemonderzoek. Dit kost geld en voorbereidingstijd, maar dat is er niet altijd. Daarnaast is er geen garantie dat de bodem niet verontreinigd is. De graver moet altijd alert blijven op geur- en kleurveranderingen. Hoe mooi zou het zijn als de graver ter plekke kan worden uitrust met een hulpmiddel zodat voor hem direct duidelijk wordt dat er een verontreiniging aanwezig is en men de beschikbare digitale informatie direct toepasbaar kan krijgen en kan delen?

makathon2

De Oplossingen bedenken en maken tijdens de Makathon
PWN wil tijdens de Makathon samen met de deelnemers deze technologieën, zowel het meetmiddel als de data informatie/analyse een stapje verder naar de werkelijkheid brengen door aan de slag te gaan op onderdelen die nu nog niet zijn gerealiseerd. Daarnaast wil de waterspecialist inzicht krijgen in hoe het proces kan worden verbeterd. De deelnemers mogen al hun kennis en vaardigheden inbrengen.

makathon1

Doe mee en profiteer!
De organisatie zorgt voor een inspirerende locatie waar groepen met elkaar kunnen samenwerken. Op deze locatie wemelt het van de expertise op het gebied van de watersector alsmede van smart-technologie. Tevens is er qua hardware volop smart-technologie aanwezig (zoals 3D-printers, sensoren, virtual reality, robotica). Verder zijn er innovatiecoaches die de groepen begeleiden. Voor de deelnemers is het zeer aantrekkelijk om enerzijds de werken met experts waar ze veel van kunnen leren en anderzijds met gelijkgestemden. Het competitie-element voegt nog een extra kers op de taart toe, want er zijn allerlei beloningen te verdienen. Om nog maar te zwijgen van de kans om ontdekt te worden.

hack2

Natuurlijk is er voldoende eten en drinken en is het zelfs mogelijk om te overnachten. Het schema ziet er als volgt uit:

Dag 1: Inleven in de problematiek en oplossingen bedenken.

Dag 2 en 3: Prototype ontwikkelen van de oplossingen en deze presenteren aan een jury

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …