Home 3D-Innovation 3D WASH – schoon water door 3D-printing en recycling

3D WASH – schoon water door 3D-printing en recycling

3 min lezen
0

Iedereen heeft water nodig, zoveel is zeker. Maar onder andere door vervuiling en droogte hebben grote groepen mensen op verschillende plekken in de wereld geen toegang tot schoon water. In Australië heeft een groep technici een idee doorontwikkeld om twee van deze problemen tegelijk aan te pakken, met behulp van 3D-printing.

Het eerste deel van het project, aangejaagd door technici van het Centre for Advanced Design in Engineering Training (CADET) van Deakin University, heeft betrekking op het verzamelen van plastic afval van rond de Pacifische eilanden en dit omzetten in pellets (korrels) die worden geëxtrudeerd in de vorm van 3D-printerfilament. Dit is een idee dat we al vaker hebben gezien en zeker niet nieuw is, maar CADET heeft een erg specifiek plan voor het filament dat ze van plan zijn te maken van het afval.

Een groot obstakel voor schoon water in ontwikkelingslanden is het feit dat als sanitaire componenten stuk gaan, ze geen gemakkelijke toegang hebben tot de onderdelen die nodig zijn voor reparaties. CADET wil deze gemeenschappen uitrusten met de middelen om deze onderdelen te vervangen via 3D-printen met het gerecyclede afval. Hiervoor hebben ze een crowdfunding campagne opgestart om zo AUD$30.000 op te halen. Op 2 mei hebben ze het benodigde bedrag bereikt en nu kunnen ze dus verder met het ontwikkelen van een draagbare 3D-printer die getest gaat worden door de gemeenschappen op de Solomon Eilanden.

De 3D-printer zal niet alleen duurzaam zijn doordat ie werkt met afvalplastic als grondstof, maar ook doordat hij draait op een zonnecel-batterij.

Het project, genaamd 3D WASH (Water, Sanitation and Hygiene) wil werken met de gemeenschappen die met problemen kampen om verder te komen met het verbeteren van het recyclen van verschillende plastics en het maken van een bibliotheek met bestanden die eenvoudig 3D-geprint kunnen worden evenals gebruiksaanwijzingen die de gemeenschappen zelfbedruipend moeten maken in het repareren van de voorzieningen en infrastructuur voor schoon water.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …