Home 3D-Printen 3D-prints stopzetten en hervatten met open source systeem

3D-prints stopzetten en hervatten met open source systeem

4 min lezen
0

Stroomstoringen, blikseminslag en machinestoringen kunnen leiden tot mislukte prints. Een ander veel voorkomend probleem van 3D-printen is dat je de prints niet kan onderbreken als je weg moet, naar bed gaat (is het wel veilig/handig om hem de hele nacht aan te laten staan) of de printer moet vervoeren.

Helaas was er tot op heden nog geen betrouwbare manier om een print te stoppen en later weer te hervatten. Dit is de 21ste eeuw en zoiets zou toch mogelijk moeten zijn. Vooral als je bedenkt dat je soms duizenden euro’s aan machines uitgeeft.

wasp2

Dankzij het Italiaanse bedrijf WASP (World’s Advanced Saving Project), en hun nieuwe Resurrection Systeem, is het nu mogelijk om prints te pauzeren en hervatten.

“We zijn de eersten in de wereld die dit systeem hebben uitgevonden,” zegt Maurisio Andreoli. “Het huizenprintproject maakt het essentieel dat je niet alleen prints kan pauzeren, maar ook de data kunt verzamelen voor het geval je print er helemaal mee stopt en je die later toch wil voortzetten.”

wasp1-1

Het bedrijf is printers aan het ontwikkelen die in derde wereldlanden door gebruik te maken van lokale klei huizen kunnen printen. Hierbij is het vaak bijna onmogelijk om in één print een heel huis af te bouwen. De functie heet “Stop and Save” want dat is precies wat hij doet. Als een print gepauzeerd wordt, slaat het systeem automatisch de exacte coördinaten (X, Y, Z) op waar het gebleven is. Als de gebruiker de print wil voortzetten, keert het systeem eenvoudigweg terug naar de exacte locatie, reactiveert het zichzelf en begint het weer te printen alsof het nooit gestopt was.

De Arduino in het systeem krijgt ook nog wat stroom van een externe batterij die het in staat stelt om, bij plotselinge stroomonderbrekingen toch nog de data op te slaan.

wasp3

WASP is van plan om deze technologie in al haar printers in te bouwen en tevens het open source beschikbaar te stellen. Resurrection valt onder een Creative Commons licentie die het mogelijk maakt voor iedereen om het te gebruiken voor hun 3D-printers.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …