Home 3D-Innovation Door 3D-printproject ‘zien’ blinden eindelijk beroemde kunstwerken

Door 3D-printproject ‘zien’ blinden eindelijk beroemde kunstwerken

3 min lezen
0

Het is moeilijk om als blinde te schatten hoe de Mona Lisa eruit ziet of bijvoorbeeld Van Goghs Portret van Dr. Gachet. Ze kunnen deze werken niet zien en het origineel aanraken in een museum kunnen ze ook wel vergeten. Het is daarom niet zo gek dat, hoewel op school veel over kunst wordt geleerd, over het algemeen blinden niet zo veel met kunst kunnen.

Zo was het ook voor Romeo Edmead die vanaf zijn tweede jaar zijn zicht verloor. Ook hij leerde op school veel over beroemde kunstwerken en kunstenaars maar kon hier nooit een realistische voorstelling bij maken. Edmead richtte daarom samen met voormalig fotograaf John Olson het bedrijf 3DPhotoworks op om ervoor te zorgen dat blinden en slechtzienden toch de wereldberoemde werken kunnen ‘aanschouwen’.

3d-printing-maakt-kunst-zichtbaar-voor-blinden-1 217387f0cf1f180b0fd2429a0682f657_original

Via software op de computer worden de bekende werken, die in 2D geschilderd zijn, omgezet naar een driedimensionaal model. Dit 3D-model wordt vervolgens in full color en op ware grootte 3D-geprint. Niet compleet in 3D maar met voldoende diepte zodat alle reliefs zijn te voelen en de personen en objecten goed te voelen zijn. Ter controle van de gelaagdheid van de print wordt de afbeelding van het originele schilderij in een dunne laag in kleur over de 3D-print gelegd. En dat is nog niet alles. Het mooie is dat als de bezoekers de bepaalde onderdelen van het 3D-schilderij aanraken een ingebouwde voiceover de bezoekers kennis bijbrengt over het kunstwerk.

3d-printing-maakt-kunst-zichtbaar-voor-blinden-2 blind

Het omzetten van een tweedimensionaal schilderij naar een 3D-versie is een duur geintje. Per schilderij spendeert 3DPhotoworks duizenden euro’s om het om te zetten naar een volwaardig 3D-model dat recht doet aan het origineel. Voor tussen de 2.750 en 9.100 euro kun je een 3D-kunstwerk aanschaffen en ben je officieel donateur. Het geld gaat uiteraard naar het goede doel en wordt gebruikt om zoveel mogelijk beroemde kunstwerken om te zetten naar een 3D-variant voor blinden en slechtzienden.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…