Home 3D-Gear 3D-printer die LEGO-blokjes als bouwmateriaal gebruikt

3D-printer die LEGO-blokjes als bouwmateriaal gebruikt

5 min lezen
2

Wij van 3Dprint Magazine vragen ons al jaren af waarom niemand een LEGO-printer heeft ontwikkeld. Een enorm gat in de markt en een zeer concrete toepassing die je bovendien in staat stelt een printer te ontwikkelen die gespecialiseerd is en om die reden sneller zal kunnen printen.

3dp_bricasso_full-1024x579

Er is nu een printer die LEGO-blokjes als bouwmateriaal gebruikt om ontwerpen om te zetten in LEGO-bouwsels. Niet helemaal wat we bedoelen, maar wél erg cool, ook omdat het de mens vervangt als bouwer door een digitale productiemethode.

Er is weinig speelgoed dat wereldwijd zó geliefd is als LEGO. Jong én oud speelt met de kleurrijke steentjes, er zijn veel volwassenen die verslaafd zijn aan LEGO en de meest bizarre bouwwerken maken. Jason Allemann, de man achter het JK Brickworks blog en het YouTube-kanaal dat al zijn unieke en innovatieve ontwerpen laat zien in al hun glorie. Allemann heeft zeer indrukwekkende projecten gebouwd; van zeer gedetailleerde ruimteschepen van Star Trek en Star Wars tot historische gebouwen zoals de Taj Mahal en de CNN Tower tot puzzelspellen en zelfs een werken LEGO-toetsenbord. Maar zijn allercoolste creaties zijn zijn werkende robots die gemaakt zijn met de robot-bouwsets. Voor zijn nieuwste project besloot Allemann een machine te bouwen die een 2D-afbeelding kan scannen en omzetten in kleine LEGO-blokjes die hij uitprint.

bricasso1 bricasso4

Zijn mozaïek heet Bricasso en gebruikt een kleurenscnner om een afbeelding in te lezen en dat automatisch om te zetten in 1×1 LEGO-blokjes. De Bricasso zelf is ook geheel gemaakt met LEGO-blokjes en -onderdelen, zelfs tot en met de clips die de afbeelding op zijn plaats houden en de ‘printkop’ die elk blokje pakt en op zijn plaats legt.

3dp_bricasso_picker-1024x428

Toegegeven, we zijn er nog niet, de LEGO-printer die ons bij 3Dprint Magazine een no-brainer lijkt, is er nog steeds niet, maar dit is wel een hele leuke tussenstap. Om een afbeelding correct weer te geven, is het nodig dat je die inkleurt op een ruitjespapier. Op die manier worden het een soort pixels. Die kan de scanner herkennen en reproduceren.

Het bouwplatform is 16×16 dus dat is ook meteen de maximale grootte van wat je kunt bouwen. Een printarm pakt de 1×1-blokjes uit een verdeler waar maximaal 450 blokjes in passen in tot wel negen kleuren. De printkop weer waar hij de correcte kleur moet pakken.

bricasso2

De Bricasso print alleen maar 2D-mozaïeken maar Allemann denkt al na over een ontwerp dat ook complexere ontwerpen kan printen met LEGO-blokjes als materiaal. Nu nog een printer die LEGO-blokjes kan printen en we zijn er!

Video hier!

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

2 Reacties

  1. remco

    1 juli 2015 op 20:20

    awesome!

    Reageer

  2. Gosse Adema

    15 augustus 2015 op 17:00

    Mooi om te zien dat dit ook met LEGO EV3 motoren kan.

    Zie http://www.instructables.com/id/LEGO-3d-Printer/ voor een beschrijving van een Lego 3D printer op basis van de Prusa I3.
    Toch maar eens kijken of de stappenmotoren vervangen kunnen worden door LEGO motoren.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …