Home 3D-Science 3D-printen met buitenaardse materialen

3D-printen met buitenaardse materialen

4 min lezen
0

Succesvolle tests met 3D-printen met buitenaardse materialen bieden nieuwe mogelijkheden met betrekking tot het duurzaam fabriceren van objecten voor ruimtevaarders tijdens hun ruimtereizen. Dit is belangrijk, want als mensen de maan en Mars beginnen te koloniseren, zullen ze alles – van kleine gereedschappen tot grote gebouwen – moeten maken met de grondstoffen die daar ter plekke tot hun beschikking staan.

Ramille Shah, van Northwestern Engineering en haar Tissue Engineering and Additive Manufacturing (TEAM) Laboratoy hebben laten zien succesvol te kunnen 3D-printen met simulaties van Mars- en maanstof. Dit werk gebruikt een verdere extensie van hun 3D-verfproces, een term die ze gebruiken voor hun vernieuwende 3D-inkt- en 3D-printmethode die ze eerder al inzetten om hyperelastisch bot, 3D-grafeen en carbon-nanotubes en metalen te 3D-printen.

“Voor plaatsen zoals andere planeten en manen waar de grondstoffen beperkt kunnen zijn, zouden mensen moeten gebruiken wat daar beschikbaar is om te kunnen leven. Onze 3D-verfstoffen maken het echt mogelijk om verschillende objecten te kunnen 3D-printen om op plekken buiten de aarde te kunnen leven”, aldus Shah.

Dankzij een donatie van Google kon het onderzoek verder gaan en gepubliceerd worden in Nature Scientific Reports. In het onderzoek gebruikt Shah simulatiestoffen die NASA-approved zijn en zich dus hetzelfde gedragen qua samenstelling, vorm en grootte als Mars- en maanstof. Met deze stoffen en een mix van oplosmiddelen en biopolymeren creëerde Shah’s team maan- en Mars-3D-verfstoffen. Vervolgens 3D-printten ze ermee via een simpel extrusieproces. De uiteindelijke objecten die geprint zijn bestaan voor 90% uit de ruimtestoffen.

Ondanks dat de 3D-geprinte objecten bestaan uit keiharde microsteentjes, zijn ze flexibel, elastisch en sterk, vergelijkbaar met rubber. Op de foto’s kun je ook zien hoe ze reageren in tests, bijvoorbeeld als ze worden ingedrukt. Het resulterende materiaal dat uit de 3D-printer komt kan worden gesneden, gerold, gevouwen en op andere manieren worden gevormd. Ze hebben zelfs een soort legoblokjes geprint waarmee gebouwd kan worden.

Het team kijkt nu naar mogelijkheden om de 3D-geprinte objecten af te bakken in een oven om te komen tot een soort keramische structuren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …