Home 3D-Science 3D-printen van eierstokken volgende fase in

3D-printen van eierstokken volgende fase in

4 min lezen
0

De reden dat sommige mensen als vanzelf zwanger lijken te worden en anderen hier erg veel moeite mee ondervinden (en soms zelfs nooit concipiëren en dus hoe oneerlijk ook nooit het wonder van nieuw leven kunnen ervaren) is niet altijd even duidelijk. In veel gevallen spelen de eierstokken een rol, in veel andere gevallen weer niet. Maar dat de eierstok vaak de dwarsligger is, is een feit.

Om de natuur een handje te helpen, worden er meerdere methodes toegepast, sommige breed geaccepteerd, andere experimenteel. Een van de nieuwste en meer experimentele methodes, is de 3D-geprinte eierstok. Deze wordt momenteel getest in muizen. Je kunt je afvragen of onvruchtbare muizen nou echt zo nodig vruchtbaar gemaakt moeten worden aangezien deze knaagdieren reeds op veel plekken als plaag worden beschouwd.

uterus-and-ovaries

Maar daar is het hem uiteraard niet om te doen, de uiteindelijke bedoeling is natuurlijk dat na succesvolle testen op muizen er ook kunstmatige eierstokken gemaakt kunnen worden voor mensen.

Dergelijke eierstokken zouden moeten kunnen werken omdat ze worden gemaakt als een 3D-geprinte steiger die in staat is om zowel de eicellen als hun hormoonproducerende evenknieën te ondersteunen, zeg maar de basis van de vruchtbare menselijke eierstok. De structuur zelf wordt geprint van een gelatine-achtig materiaal dat uit collageen wordt gewonnen, een dierlijke proteïne, die geprint kan worden in de vorm van een structuur die gebruikt kan worden tijdens een operatie.

A female mouse gathers, grooms and nurses her 3-day-old pups in the research lab of assistant professor of zoology Stephen Gammie. Gammie has studied the link between maternal aggression in mice and levels of a peptide hormone that controls behavior, particularly an animal's response to fear and anxiety.  ©UW-Madison University Communications 608/262-0067 Photo by: Michael Forster Rothbart Date:  7/04    File#:   D100 digital camera frame 5909

De onderzoekers leggen uit: “We hebben dit implantaat ontwikkeld met gebruik van materiaal dat reeds in mensen voorkomt en op zo’n manier vormgegeven dat er nog ruimte is voor de groei van de noodzakelijke cellen. Op een dag zouden we in staat moeten zijn om vruchtbaarheid en hormoonfuncties te kunnen herstellen bij vrouwen die lijden aan de bijwerkingen van kankerbehandelingen of slecht werkende eierstokken.”

Ook voor transseksuelen zou het een interessante optie kunnen zijn. Voordat dit zover is, echter, is er nog veel onderzoek nodig. De volgende testfase is een preklinische, grote dierproef met varkens, waarbij ook het verwijderen van de eierstokken van de dieren en het vervangen door de bioprothetische een rol zal gaan spelen. Dit zal ofwel leiden tot een nieuwe generatie gezonden biggetjes ofwel tot een soort Animal Farm waar een onverslaanbaar ras van cyborg-varkens de wereld zal overnemen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …