Home 3D-Printen 3D-printen met suiker lijkt op 3D-printen met glas

3D-printen met suiker lijkt op 3D-printen met glas

3 min lezen
0

Hoewel er ongelooflijk veel vraag is naar 3D-printen met glas, blijkt het in de praktijk nog niet makkelijk dit te doen. Dit heeft vooral te maken met het hoge smeltpunt en de hardheid van het materiaal. Victor Leung wilde aan de slag met het materiaal maar had niet de mogelijkheid en besloot zich toe te leggen op een alternatief.

sugar_3drinted_2

Dat werd suiker. Waarom? Omdat suiker in gesmolten staat erg lijkt op glas in gesmolten staat. Het ziet er nogal karamellerig uit. Hij printte beeldjes en objecten die verder geen praktisch nut hebben aangezien ze niet lang mee gaan. Ja, ze zien er leuk uit en je kan er een beetje doorheen kijken, maar ze trekken ook insecten aan en smelten als het heet en/of vochtig is. Opeten kun je ze dan weer wel.

sugar_3drinted_3

Voor dit project is een speciale printernozzle ontwikkeld. Ook het suikerreservoir is op maat gemaakt voor deze 3D-printer. Dit reservoir moet waterdicht zijn, tegen hoge temperaturen kunnen en een warmte-element hebben om de suiker warm te houden. Verder is er isolatie nodig om de temperatuur constant te houden en moet het geheel makkelijk schoon te maken zijn.

sugar_3drinted_4

In de toekomst wil men het toevoersysteem verbeteren door een hogere druk extrusiemethode te gebruiken in plaats van een zwaartekrachtsysteem. Hiermee kun je met een kleinere nozzlemaat werken waardoor je sneller en in hogere resolutie kunt 3D-printen. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om op andere ondergronden te 3D-printen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …