Home 3D-Printen 3D-printen op bestaande objecten in ontwikkeling

3D-printen op bestaande objecten in ontwikkeling

3 min lezen
0

3D-printen is, over het algemeen, al decennialang een technologie die zich beperkt tot het in 3D opbouwen van objecten op een plat oppervlak. Er is weliswaar behoefte aan een oplossing die het mogelijk maakt op niet-vlakke ondergronden te printen en ook op andere objecten direct te printen, maar buiten een paar haast onbetaalbare tussenoplossingen, is er nog niet echt iets ontwikkeld wat dit laagdrempelig mogelijk maakt.

Engelse onderzoekers zijn nu bezig met de ontwikkeling van een systeem wat dit zou moeten gaan kunnen.

In “3D Printing onto Unknown Uneven Surfaces” legt het onderzoeksteam van Nils Bausch, David P. Dawkins en Regina Frei van de University of Portsmouth en Susanne Klein van Hewlett Packard Labs uit hoe ze een prototypesysteem hebben ontwikkeld dat 3D-scanning, meerassige 3D-printing en conformal printing gebruikt. Conformal printing is een printmethode die wordt gebruikt om geleidende inkten of sensoren op flexibele of gebogen oppervlaktes te printen. Het printen confirmeert zich hierbij aan de oppervlakte van het object.

Om een FDM-machine te ontwikkelen die gebruikt zou kunnen worden om op een onbekend oppervlak te printen, ging het team aan de slag met de volgende zes stappen:

– Plaats en bevestig een onbekend object in een 3D-printer

– Scan het object

– Bouw de puntenwolk

– Leg de puntenwolkdata over een nog te printen object heen

– Genereer de toolpaths voor de 3D-printer

– Print het object bovenop het bevestigde object.

De ontwikkelaars zijn begonnen met een Prusa i3 omdat dit een goedkope, goede en open source 3D-printer is die ze goed kunnen aanpassen voor de research.

Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Vooral het uiteindelijke printen valt tegen, want 3D-printers zijn nog niet echt geschikt om om te gaan met allerlei extra variabelen die ze niet tegen komen bij een recht toe, recht aan printje op een vlakke ondergrond. Er is dus nog wel aardig wat onderzoek en ontwikkeling nodig.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …