Home 3D-Culture & Design 3D-geprinte titanium racefiets uit Japan: aangepast naar jouw postuur en wens

3D-geprinte titanium racefiets uit Japan: aangepast naar jouw postuur en wens

4 min lezen
1

We berichtten al eerder over de 3D-geprinte fiets genaamd Luna, die in nylon geprinte onderdelen bevat. De fiets in dit artikel is echter van een heel andere orde.

Een designstudio in Japan luisterend naar de naam Triple Bottom Line heeft in samenwerking met DMM.make AKIBA een zeer mooi praktijkvoorbeeld gecreëerd die de mogelijkheden van 3D-printing goed weergeeft voor de productie van racefietsen. De DFM01 is een prototype en moet uiteindelijk een goede en betrouwbare 3D-geprinte racefiets worden.
De studio noemt de fiets ‘world’s first viable road bike completed via 3D printing’ omdat het grootste gedeelte van de fiets is gemaakt met een SLM-printer (selective laser melting) in titanium.

De ultralichte fiets die nog geen 7 kilo weegt concurreert goed met andere racefietsen die met traditionele fabricagetechnieken uit carbon fibre zijn opgebouwd. En dat is voor een fiets met juist metalen onderdelen best een indrukwekkende prestatie.
Het reduceren van gewicht is een van de vele voordelen wat 3D-printing met zich meebrengt.

bike3

Een ander voordeel van 3D-printing van de onderdelen van deze fiets is het feit dat het aangepast kan worden voor iedere afzonderlijke fietser. Zo zijn de onderdelen aan te passen naar het gewicht of persoonlijke voorkeur. In samenwerking met andere bedrijven heeft Triple Bottom Line een speciaal systeem ontwikkeld die bij iedere afzonderlijke case automatisch de beste geometrie van het frame kan bepalen.

bike4

Verder zijn er verschillende opties voor op maat gemaakte houders voor je smartphone en is het mogelijk op meerdere plaatsen sensor modules te plaatsen op de perfecte posities.

De 3D-geprinte racefiets heeft nog geen vast prijskaartje. De vraag is ook of het überhaupt in verband met de variabele onderdelen een vast prijskaartje zal krijgen, maar verwacht wordt dat voor het frame alleen al tussen de €4200,- en de €5900,- moet worden neergelegd. Niet iets voor de fietsende hobbyist dus, maar meer voor de professionele racers.

bike6

Maar dan heb je ook wel iets heel unieks. Zoals de foto’s al tonen ziet de fiets er ook heel bijzonder uit. Dit komt natuurlijk voornamelijk omdat het ook op een zeer bijzondere manier gefabriceerd is.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Één reactie

  1. raymond berg

    10 september 2015 op 09:57

    Hey Jeroen,

    Gave fiets! Ik kwam al eerder een fiets tegen gemaakt met 3d geprinte titanium verbindingsstukken (http://www.ralfholleis.com/VRZ-2). En een bedrijf in Australië heeft ze inmiddels al in productie:
    http://www.flyingmachine.com.au/3d-printed-titanium-bike-of-the-future/
    Ik ben er zelf ook mee bezig, heb een fiets als test 3d opgezet en onderdelen aangevraagd bij een producent in Duitsland, maar de onderdeel prijzen zijn gewoon nog veel te hoog om concurrerend te zijn.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…