Home 3D-Science 3D-geprinte titanium heupen gaan langer mee met minder pijn

3D-geprinte titanium heupen gaan langer mee met minder pijn

3 min lezen
0

Een nieuw ontwikkelde poreuze structuur helpt kunstgewrichten voor heupen levend bot na te bootsen hetgeen ervoor zorgt dat het overlevende bot harder werkt en actiever blijft.

Een werktuigbouwkunde hoogleraar aan de McGill University ontwierp een nieuwe 3D-geprinte titanium heupprothese die niet alleen de plaats in kan nemen van onze verouderde heupen, maar die ook het (over-)levende bot voor de gek kan houden zodat het dankzij deze truc langer en harder gaat werken dan nu het geval is met protheses. Volgens de Universiteit, wordt Damiano Pasini’s heupprothese geprint met een “uitgehold tetraeder” design dat op de porositeit van het werkelijke bot lijkt, in plaats van de massieve materialen van oudere heupprothesen.

heupen

Het grootste probleem met bestaande protheses voor heupen is dat ze eigenlijk te star zijn en vaak een deel van de spanning op en van het levend bot verminderen, waardoor dit komt te verzwakken en verslechteren. Na verloop van tijd leidt dit tot pijnlijke gewrichten en uiteindelijk de noodzaak van een tweede heupprothese – hetgeen moeilijk kan zijn als er geen levend bot over is om het kunstgewricht op te enten. Op vrijwel dezelfde manier dat 3D-geprinte botten het lichaam aanmoedigen om te genezen, helpt Pasini’s ontwerp het lichaam zichzelf te genezen.

“Dus omdat het implantaat de celstructuur van het poreuze gedeelte van het omringende dijbeen nabootst, kan het het levende bot zo ver krijgen dat het blijft werken en leven,” Pasini toegelicht. “Dit betekent dat ons implantaat vele van de problemen vermijdt die samen hangen met het gebruik van de huidige protheses.”

oldimplant0newimplant1

Dit nieuwe heupgewricht zal kunnen werken met bestaande heupprothesetechnieken, zodat chirurgen niet een eventuele extra training nodig hebben wanneer ze de komende drie tot vijf jaar gaan beginnen met deze nieuwe variant te gebruiken. En, ervan uitgaande dat Pasini’s onderzoek klopt, zullen ze ook leiden tot minder complicaties op de lange termijn.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …