Home 3D-Innovation 3D-geprinte robotmieren werken samen door draadloos netwerk

3D-geprinte robotmieren werken samen door draadloos netwerk

4 min lezen
1

Het Duitse bedrijf Festo maakt al langer nieuwe generaties robots die zich gedragen als dieren en dierlijke instincten meekrijgen. Vorig jaar lanceerde het bedrijf nog een robotische kangoeroe die zich ook daadwerkelijk net zo kan voortbewegen als zijn biologische soortgenoot.

Hoewel vele andere robots van het bedrijf 3D-geprinte onderdelen bevatten hebben ze nu nieuwe robots in de vorm van mieren ontwikkeld die zelfs bijna geheel uit de 3D-printer komen.

mier2

Festo haalt zijn inspiratie bij vele projecten en producten uit de natuur en ook deze BionicANTS zijn daarin geen uitzondering. De 3D-geprinte robotmieren zijn 13,5 cm lang maar hebben wel dezelfde eigenschappen als de veel kleinere biologische variant. Mieren zijn sociaal en hebben een instinct om goed samen te werken om samen een hoger doel te bereiken. Deze eigenschappen zitten daarom ook geprogrammeerd in de BionicANTS. Ze bewegen zich precies hetzelfde als een echte mier en maken ook nog eens zelfstandig beslissingen die uiteindelijke het gezamenlijke doel bereiken, zoals het verplaatsen van een object van punt A naar punt B.

Een systeem van camera’s en sensoren brengt die robotische mier in staat om haar locatie te bepalen en het te verplaatsen object in kaart te brengen. Aan de kin zit een grijper bevestigd die er voor zorgt dat ze objecten moeiteloos kunnen vastpakken. Door middel van een draadloos netwerk kunnen de mieren goed samenwerken.

mier3

Deze 3D-geprinte BionicANTS zijn ontwikkeld als onderdeel van Festo’s ‘Bionic Learning Network’ programma. Dit programma bevat meerdere projecten van kleine samenwerkende robots die het gedrag van insecten nabootsen. Een van deze projecten richt zich bijvoorbeeld op de interactiewijze van vlinders. Het uiteindelijke doel van deze projecten is het maken van intelligente robots die samen kunnen werken in fabrieken en andere locaties waar dingen fout kunnen lopen of situaties veranderen.

Deze 3D-geprinte mieren zijn SLS-geprint en zijn gevuld met elektronica en een stroomdoorgevende antenne zodat ze zelfstandig hun batterij kunnen opladen door met de antenne tegen een stroompunt aan te houden.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Innovation

Één reactie

  1. Rik Kuiper

    1 april 2015 op 14:38

    Dag Jeroen,

    Leuk stukje en filmpje over geprogrammeerde mieren! Nog een hele andere vraag: voeger op Texel gewoond en een broer die Remco heet? Doe hem dan de meest hartelijke groeten en van harte welkom om een keer samen langs te komen op Daltonschool Neptunus (Amsterdam IJburg) waar ik werk op maandag en dinsdag.

    Later!

    Rik

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…