Home Uncategorized 3D-geprinte ‘Robird’ – vogelverschrikker van de 21e eeuw

3D-geprinte ‘Robird’ – vogelverschrikker van de 21e eeuw

3 min lezen
1

Het Nederlandse Clear Flight Solutions heeft een 3D-geprinte robotvalk ontwikkeld die gebruikt kan worden om andere kleinere vogels te verjagen.

Industrieën zoals luchtvaart, afvalverwekingsbedrijven, windmolenparken, havens en landbouw staan te springen om dit soort innovaties. Deze vogelverschrikker uit de 21e eeuw moet er voor gaan zorgen dat velden niet meer worden leeggeroofd, ziektes niet worden verspreid en vogels niet meer in de buurt van vliegtuigen zullen komen. 

robird3

Clear Flight Solutions koos ervoor om deze robotvogel, de ‘Robird’ genaamd, geheel met de 3D-printer te fabriceren. Het is namelijk de enige techniek die het team voldoende vormvrijheid kon bieden voor de realisatie van de afstandbestuurbare vogel. Op deze manier is assemblage met de hand niet meer nodig en kon het team een aantal belangrijke aanpassingen in het uiteindelijke ontwerp maken. Dit heeft hen enorm veel tijd en geld gescheeld.

robird2

De kennis van deze manier van produceren kwam van Materialise, die de nodige expertise in huis had om de robotvalk op deze manier te ontwikkelen. Materialise gebruikte laser sintering als techniek en glass-filled nylon, wat de vogel extra duurzaam maakt maar nog steeds licht van gewicht houdt.

Op dit moment wordt de vogel nog getest bij Twence Waste & Energy in Hengelo. Na de testfase zullen de 3D-geprinte vogels worden ingezet bij het verjagen van kleinere vogels bij Europese luchthavens. Uit de test blijkt dat kleinere vogels ver uit de buurt van de robotvalk blijven.

Robird Peregrine Falcon from Clear Flight Solutions on Vimeo.

Clear Flight Solutions is ook bezig met het ontwikkelen van een nog grotere versie, een 3D-geprinte afstandbestuurbare arend, voor het verjagen van nog grotere vogels.

Wil je betrokken worden bij de testfase van de ‘Robird’? Dan kun je contact opnemen via info@clearflightsolutions.com

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in Uncategorized

Één reactie

  1. […] berichtten we al over de ‘Robird’ een mechanische 3D-geprinte vogel die ingezet gaat worden voor het verjagen van vogels voor onder […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…