Home 3D-Science 3D-geprinte organen weer stap dichterbij

3D-geprinte organen weer stap dichterbij

2 min lezen
1

Europese en Australische studenten gaan binnenkort leren hoe ze 3D-printing moeten gebruiken om levende vervangende lichaamsdelen kunnen maken door een nieuwe samenwerking tussen Europese en Australische universiteiten.

5857376_5857840_16x9_700x394-1a56f2r

Ook een Nederlandse universiteit doet mee, het Medisch Centrum van Universiteit Utrecht. Ze gaan zich bezig houden met het 3D-printen van kunstmatig weefsel alsmede biologische weefselsubstituten.

Dit zou bijvoorbeeld op korte termijn al grote vooruitgang kunnen betekenen op het gebied van silicone borstimplantaten en metalen pinnen. Door het gebruik van cellen van de patiënten zelf zijn er ook veel verbeteringen mogelijk ten opzichte van de huidige methoden. Het gebruik van biologisch materiaal dat gedoneerd is vanuit andere lichamen, nu de gangbare methode voor veel transplantaties, leidt soms tot reacties of infecties en ook regelmatig tot afstoting.

regenerative01

Met 3D-printing kun je een exacte kopie maken van het onderdeel dat stuk is zonder risico’s van ziektes en afstoting. Een ander voordeel van biofabricage is dat de polymeren in het lichaam na verloop van tijd afgebroken worden. Dat is gunstig, want op die manier heb je een natuurlijke overgang naar nieuw weefsel dat rond het afbrekende kunstmatige weefsel gevormd wordt. En zo een exacte kopie wordt.

Voordat je levende vervangende organen of lichaamsdelen kunt printen, moet er nog wel een heleboel gebeuren. Dus de tussenstap zoals hierboven beschreven is een logische.

ears01

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. […] levend weefsel in de vorm van organen printen zit nu nog in een vroeg stadium, maar ook daar wordt veel vooruitgang […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …