Home 3D-Lifestyle 3D-geprint Lego-plastic redt vliegtuig van 35 miljoen

3D-geprint Lego-plastic redt vliegtuig van 35 miljoen

3 min lezen
0

Kinderen weten al langer dat er niets is wat je niet kan maken met Lego, maar volwassenen zijn iets skeptischer… Met het project dat is uitgevoerd door het Fleet Readiness Center Southeast (FRCSE) op de luchtmachtbasis in Jacksonville, Florida, is dat nu ook voorbij.

150515-N-MD009-002-683x1024

Een team ontwerpers en ingenieurs van FRCSE hebben additive manufacturing gebruikt om iets aan de wielophanging van een P-3 Orion vliegtuig te repareren. Toen de P-3 Orion in oktober 2014 binnen kwam, was een reparatie aan het landingsgestel noodzakelijk. Dit was geen makkelijk project omdat er een onderdeel stuk was dat van levensbelang is voor het landingsgestel van de neus van het 50-ton wegende vliegtuig.

Er was haast geboden, want de startbaan in Jacksonville gaat deze zomer dicht. Als het vliegtuig niet voor juni opgestegen zou zijn, zou het lang vast komen te staan.

LM-logo-700-300x85

In samenwerking met een team van Lockheed Martin werd een eerste benadering van de reparatie ontwikkeld. Na enkele maanden was er een reparatiefitting ontworpen om het probleem op te lossen. De echte held in dit verhaal is echter het 3D-geprinte prototype die het team in staat stelde om snel en effectief het probleem aan te pakken.

150511-N-TY365-004-1024x683

Toen het ontwerp van de fitting binnenkwam, ontdekte het team een aantal afwijkingen in het ontwerp. Als het prototype ontwikkeld had moeten worden via de traditionele fabricagetechnologieën, was het onmogelijk geweest dat de afwijkingen zo snel opgemerkt en bijgewerkt hadden kunnen worden en zou de Orion een probleemgeval zijn geworden. De deadline zou in dat geval gemist zijn.

Dit alles kon voorkomen worden dankzij het gebruik van 3D-printtechnologie en ongeveer 3oo euro aan Lego-plastic, beter bekend als ABS.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …