
Becca McCharen is een beroemde mode-ontwerpster uit New York. Bekend van gewaagde, vernieuwende en spectaculaire kledingstukken, accessoires en sieraden die door menig celebrity gedragen worden. Met een artikel van McCharen bevind je je in het gezelschap van Beyoncé, Nicki Minaj en Madonna.
Wat McCharen doet, is putten uit haar achtergrond in de architectuurtheorie en stedenbouw zodat kleding en accessoires fungeren als wat zij noemt “draagbare exoskeletons” en “structurele experimenten voor het menselijk lichaam.” Met haar onlangs vrijgegeven sieradenlijn Chromat x metalepsis, maakt McCharen gebruik van 3D-printing om haar vaak futuristisch ogende en fantasierijke ontwerpen te realiseren.
De metalepsis lijn van sieraden, die uit ringen, manchetten en chokers bestaat, zijn 3D-geprint in nylon. Met deze werkwijze, wordt nylon poeder laag voor nauwgezette laag in de uiteindelijke vorm van een object door een laser samengesmolten. Zodra een onderdeel is geprint, wordt het gekoeld, verwijderd uit het poeder, en zwartgeverfd.
De nieuwe metalepsis lijn is geïnspireerd op de Autumn and Winter 2015 Mindfiles kledingcollectie, die “mensen” van de toekomst zich voorstelt als minder van vlees en meer synthetisch, gemechaniseerd, geautomatiseerd, met “bionische lichamen” en kledingstukken die meer dienen als apparaten dan puur als kledingstuk. Dat stelt McCharen zich voor als “laser diodes die synthetische neuronenverbindingen in de hersenen simuleren.” Ze voert ze uit in thermoplastisch polyurethaan, latex, leer, synthetisch haar en Swarovski kristallen en, natuurlijk, 3D-geprint nylon voor de nieuwe sieraden collectie.
De sieraden zijn “ontwikkeld als miniatuur architecturale monumenten voor menselijke versiering,” hetgeen zeker de mechanistische esthetiek onderstreept. De chokers doen enigszins denken aan wildklemmen. De Bar Ring en Buttress Ring en hun manchet (armband) tegenhangers, zijn exhibitionistische objecten. Het meest indrukwekkend is de naadloosheid van elk stuk, een uniformiteit versterkt door de effen kleur en mogelijk gemaakt door het high-tech productieproces; 3D-printen via lasersintering, een proces dat bijna speciaal gemaakt lijkt voor de spannende nieuwe mode van McCharen.