Home 3D-Gear 3D-geprinte grafeen-structuur is 10x zo sterk als staal

3D-geprinte grafeen-structuur is 10x zo sterk als staal

3 min lezen
0

Zo, als dat niet meer de aandacht van mensen in de industrie trekt, dan weet ik het ook niet meer. Geachte industriëlen, word nou toch eens wakker! 3D-printing, emerging materials en andere nieuwe technologieën denderen keihard door terwijl jullie vrolijk blijven dutten. Zo ook in dit voorbeeld van het combineren van grafeen, 3D-printing en een complexe geometrie.

Anders kan ik het niet noemen als de aloude en conventionele industriële adagio’s aan alle kanten voorbij gestreefd worden door slimmere, goedkopere, lichtgewicht en duurzamere opties. Grafeen staat al tijden te boek als een grote belofte en het materiaal van de toekomst. Maar moeilijkheden om haar 2D-kracht te vertalen naar driedimensionale toepassingen hebben het materiaal tot nu toe tegengehouden in haar ontwikkeling naar massagebruik.

Nu, dankzij nieuw onderzoek van MIT, kan die toekomst weleens dichterbij komen. In het nieuwste experiment van de universiteit hebben wetenschappers ontdekt hoe het materiaal gevormd kan worden als een sponsachtige structuur om tien keer zoveel kracht te kunnen weerstaan als staal.

De innovatie zit hem in de complexe geometrie van het object. Verschillende geometrieën en wanddiktes zijn getest en tot verbazing van de onderzoekers bleek het lichtere object tegen grotere druk te kunnen, omdat de dunnere wanden toelieten dat de structuur verder kon vervormen en uitdijen voordat hij uit elkaar spatte.

De testobjecten waren nog niet eens uitgevoerd in grafeen, maar konden al tegen grote druk. Kun je nagaan wat dat betekent voor een wondermateriaal als grafeen. Sterker dan staal. Kom maar op!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …