Home 3D-Science 3D-geprinte contactlenzen die video afspelen en gezondheidsproblemen detecteren

3D-geprinte contactlenzen die video afspelen en gezondheidsproblemen detecteren

4 min lezen
0

Wetenschappers hebben een 3D-printer ontwikkeld die verbluffend complexe vijflaagse contactlenzen kan maken die in staat zijn om informatie of zelfs video’s weer te geven en die bovendien ook gezondheidsproblemen van de drager kunnen detecteren.

Wat is de nieuwste uitvinding met 3D-printing? Op dit blog zie je regelmatig spectaculair nieuws langskomen en vandaag hebben we weer een mooi stukje research. Een team van Princeton-onderzoekers onder leiding van Dr. Michael C. McAlpine ontwikkelde recent een 3D-printer die complexe lenzen kan maken.

“Ik geloof dat het 3D-printen van multi-functionele materialen een enorme belofte biedt voor een scala aan toepassingen, waaronder gepersonaliseerde biomedische apparaten en elektronica,” zegt McAlpine. Dit onderzoek werd voor een groot deel gefinancierd door de United States Air Force, die volgens New Scientist, hoopt om op een dag hun piloten uit te rusten met lenzen die data weergeven en hun in-flight welzijn kunnen monitoren. “Vliegtuigen hebben sensoren voor de staat van alles, behalve het belangrijkste: het uitputtingsniveau van de piloot,” aldus McAlpine.

mcalpine-3d-printer

Met behulp van een 3D-bioprinter heeft McAlpine reeds een synthetisch oor geprint door het printen van levende cellen en geleidend zilver in lagen. “Het zal als volkomen normaal worden beschouwd dat je elektronica ingebed krijgt in je lichaam,” zegt McAlpine. “U zult u er in de toekomst niet over verbazen als deuren gewoon openvliegen als u aan komt lopen. We zullen cyborgs worden en het zal worden gezien als een normale zaak. ”

De nieuwe contactlenzen die hij bedacht en 3D-geprint heeft, zijn gemaakt van een transparant polymeer ingebed met verschillende componenten, waaronder quantum dot lichtgevende nanodeeltjes die zuiver en instelbare kleur emissie-eigenschappen bezitten; vaste en vloeibare metalen; en organische polymeren. Nog bijzonderder is dat McAlpine de contactlenzen 3D-geprint heeft, op een manier die vergelijkbaar is als hoe met de huidige technologie lenzen gemaakt worden voor mensen die slecht zien, en dat de 3D-geprinte lenzen voldoen aan het voorschrift dat een gebruiker krijgt van de oogarts. Blijkbaar is het onderzoeksteam erin geslaagd om tijdens het printen de lens continu te scannen om zo te garanderen dat de uiteindelijke vorm overeen met de contouren van de ogen van de gebruiker.

Hoe indrukwekkend deze contactlenzen ook zijn, andere projecten van McAlpine zijn zo mogelijk nóg spannender. Om zijn unieke visie te kunnen begrijpen, kun je hieronder een video bekijken:

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …