Home 3D-Culture & Design 3D-geprinte brillen Boulton Eyewear nu op Kickstarter

3D-geprinte brillen Boulton Eyewear nu op Kickstarter

6 min lezen
0

Brilmonturen worden nog altijd ontworpen en verkocht in standaard maten. Maar onze gezichten, neuzen en oren zijn nooit hetzelfde. Dat geldt ook voor onze smaak en stijl.

Boulton Eyewear komt met een oplossing via het eerste echt persoonlijke brillenmerk ter wereld. Elk montuur wordt lokaal geproduceerd (professionele 3D-printing) en op bestelling gemaakt.

Concept image Boulton Eyewear

Maatwerk
Uit een serie foto’s van het gezicht van de klant halen ze honderden verschillende datapunten. Op basis van deze data creëren ze vervolgens een digitale replica van de klant. De replica gebruiken ze om het Boulton-montuur precies op maat te maken. De foto’s die ze voor dit proces gebruiken kunnen door de klant zelf met behulp van een smartphone (iPhone 5 of vergelijkbare modellen) gemaakt en aangeleverd worden. Dit maatwerk maakt de bril niet alleen persoonlijk, maar zorgt er ook voor dat de brildrager nooit last heeft van een slecht zittend (afzakkend) montuur, hoofdpijn, rode plekken bij de neus of een geïrriteerde huid (wangen, zijkant van het hoofd).

Photoshoot rooftop terrace 2 Boulton Eyewear

Personalisatie
De klant kan zijn eigen smaak en stijl extra benadrukken door te kiezen welke kleuren (montuur en glazen), persoonlijke initialen en hoge kwaliteit lenzen hij voor zijn bril wil. Hij kan kiezen voor een zonnebril of een bril op sterkte (monofocaal).

boulton2 boulton1

Collectie | Dutch design
Voor de eerste collectie is Boulton Eyewear een samenwerking aangegaan met enkele talentvolle Nederlandse ontwerpers. Het eerste ontwerp ‘Steelhouse’ is getest en in productie. Vier nieuwe monturen zitten in de laatste fase van hun ontwikkeling en kunnen al gekocht worden tijdens de vandaag gestarte Kickstarter-campagne.

Frame Artisan Boulton Eyewear

Frame Curtiss Boulton Eyewear Frame Takuan Boulton Eyewear

3D-printing | Productie
Omdat elk montuur net anders is gebruikt Boulton de modernste professionele 3D-printers voor de productie van haar brillen. De techniek die ze hiervoor gebruiken is DLP-SLA (‘stereolithografie’). Na het printen krijgt elk montuur nog een speciale coating die met de hand wordt aangebracht.

Team
Merijn Horck (40) – co founder: sales and marketing

Tim Dassen (29) – co founder: creative director

Rutger van Wijngaarden (26) – design engineer

Boulton Eyewear logo slogan

Achtergrond
“Begin 2013 raakten wij in gesprek over de mogelijkheden van 3D-printen. We volgden allebei al geruime tijd de ontwikkelingen in de zogeheten derde industriële revolutie en wisten dat sommige ontwikkelingen en mogelijkheden al langer bestonden; dit werd ‘rapid prototyping’ genoemd en – zoals de naam al aangeeft – draaide hierbij alles om het maken van (eenmalige) prototypes van producten.

Wat op een gegeven moment echt dingen in beweging zette was de introductie van betaalbare desktop printers als Makerbot en de Ultimaker. Opeens stopten allerlei inspirerende en creatieve mensen al hun tijd en energie in het naar een hoger plan tillen van deze ‘maker movement’.

Photoshoot rooftop terrace 3 Boulton Eyewear

Wij wilden daar graag op onze manier aan bijdragen, namelijk door 3D-printen in te zetten op een manier die ook echt de grote voordelen van de techniek benut. Vanaf het allereerste moment wisten wij dat we een eigen collectie op-maat-gemaakte brillen op de markt wilden brengen. Hierbij werd snel duidelijk dat de huidige generatie desktop printers nog niet de kwaliteit kon bieden die nodig was voor designer eyewear.

Dus zijn wij de mogelijkheden van professionele 3D-printing gaan verkennen. En nu, bijna twee jaar later, blijkt dat eerste idee inderdaad echt te kunnen en genieten wij van elk moment.”

Photoshoot rooftop terrace Boulton Eyewear

Het on demand 3D-printen van een maatproduct heeft daarnaast ook een duurzame kant. Het bedrijf werkt niet met voorraden omdat dit niet meer nodig is. Dit is een voordeel voor Boulton zelf, maar ook voor de klant en voor het milieu. Grote oplages en lange transporten zijn niet nodig.

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …