Home 3D-Culture & Design 3D-geprinte BioKnit schoenen voor betere recycling

3D-geprinte BioKnit schoenen voor betere recycling

6 min lezen
0

Designer Ammo Liao komt uit Taiwan en verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk om te studeren aan de Royal College of Art en Imperial College London. Liao heeft, als onderdeel van zijn werk en studie daar, een schoen gecreëerd die geen gebruik maakt van composieten, maar wel verschillende niveaus van zachtheid, kracht en flexibiliteit in een gelaagd proces biedt.

liao2

Hij zegt dat de BioKnit schoen werd geïnspireerd door biomimetica-principes (de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken) en wordt geproduceerd door het 3D-printen van textiel. Vervolgens smelt hij deze samen om zo de nodige eigenschappen binnen dezelfde textiel-achtige materialen te creëren.

liao54

Biomimetica, is nu een methode geworden om producten en processen te scheppen die beter zijn afgestemd op het in stand houden van onze planeet op de lange termijn. De kern van het concept is dat de natuur reeds vele problemen in het ontwerpen van dingen heeft “opgelost”. Door de studie van dieren, planten en micro-organismen, zijn ontwerpers nu in staat om gebruik te maken van wat miljarden jaren van onderzoek en ontwikkeling al heeft opgeleverd.

liao4

Als je weet hoeveel miljarden schoenen er jaarlijks verkocht worden in de wereld, weet je ook hoeveel schoenen er telkens uiteindelijk eindigen op een stortplaats, en zodra ze daar gedumpt zijn, duurt het volgens experts wel zo’n 50 jaar voordat ze afgebroken zullen zijn. Dus het recyclen van die schoenproducten is een belangrijk probleem. In de meeste gevallen zijn de schoenen gemaakt met meerdere materialen en opgebouwd uit een groot aantal onderdelen via een nog groter aantal processen.

liao3

De BioKnit schoen kan volgens Liao een oplossing zijn die aantoont dat het gebruik van een enkel materiaal om een ​​product te bouwen niet alleen mogelijk is, maar ook wenselijk is.

c566db_5b005e71a95442b0a931c71eea3d1708.png_srz_p_675_311_75_22_0.50_1.20_0.00_png_srz

bio-knit-material-properties

De opbouw van deze schoenen begint met een 3D-breiproces waarbij garens op polymeerbasis  worden toegevoerd aan een geautomatiseerd weefgetouw dat in staat is om verschillende patronen in geselecteerde gedeelten van het weefsel aan te brengen en zo naar keuze flexibiliteit of juist stijfheid in die gebieden mogelijk te maken. Terwijl het gedeelte van de schoen bij de enkels meer flexibiliteit vereist, kunnen de teen en hiel een aanzienlijk stijvere constructie voor ondersteuning vragen.

liao1

Volgens Liao kunnen verschillende kleuren en patronen eenvoudig worden geprogrammeerd in het weefgetouw en dus opgenomen worden in het uiteindelijke weefsel. De schoenen, die worden gebreid in vlakke delen, worden vervolgens aan elkaar genaaid en door warmte in hun 3D-geprinte zolen geperst. Voorafgaand aan de eindmontage, worden de hiel en de teen met warmte goed samengeperst waarna een soort lasergravure wordt gebruikt om verschillende onderdelen met uiterste nauwkeurigheid verharden.

Image-661

Liao zegt dat het creëren van het product met een enkel materiaal de kostprijs van recycling van soortgelijke producten die multi-materiaal constructie nodig hebben, drastisch kan verminderen. Als extra voordelen zijn daar het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het besparen van energie en het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen en de daaruit voortvloeiende vervuiling.

 

Bron: Wikipedia

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …