Home 3D-Lifestyle 3D-geprint huis en auto delen energie met elkaar

3D-geprint huis en auto delen energie met elkaar

4 min lezen
0

Bij het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) zijn ze al langer bezig met zeer spannende 3D-geprinte projecten. Ze hebben ooit samen met een ander bedrijf een auto 3D-geprint en op die ingeslagen weg is dit laboratorium nu verder gegaan.

De 3D-printer die het gebruikt, heet BAAM en deze machine is onlangs uitgekomen in een grotere versie. Hij was overigens al niet klein, maar deze machine kan werkelijk enorme constructies printen. Het apparaat kan tot wel 50 kilo materiaal per uur uit zijn printkop persen en is in staat om objecten van 7 x 4 x 2 meter te printen.

b25

Dit is nodig voor het nieuwste project van ORNL waarbij gewerkt wordt aan een integrale benadering van het genereren, opslaan én consumeren van energie via een 3D-geprint energie-efficiënt huis met een nieuwe 3D-geprinte auto die samenwerken om energie draadloos te delen en op te slaan.

Hoe? Pardon?

ORNL werkt samen met de grootste fabrikant van modulaire prefab huizen in de Verenigde Staten, Clayton Homes alsmede met een architectenbureau genaamd Skidmore, Owings & Merrill (SOM).

car

Uit deze samenwerking moet hét huis en hét vervoermiddel en dé manier van leven van de 21ste eeuw voortvloeien, aldus de ambitie van de onderzoekers. Vormvrij denken bij het ontwerp van het huis, moet ertoe leiden dat er niet noodzakelijk hoeken en muren zitten waar ze liever niet hoeven te zitten. Waarom geen huis met curves en zonder overbodig materiaal?

Er zijn verschillende groepen die samenwerken aan manieren om huizen revolutionair anders te maken, via 3D-printing. Dit project is echter behoorlijk anders. In de eerste plaats worden zowel het huis als de auto geprint in met carbonvezel versterkte polymeren die eerder ook gebruikt zijn in de auto die geprint is. Daarnaast zal het huis een bi-directionele energierelatie hebben met de auto.

b35

De auto gaat dus niet alleen zichzelf opladen aan het gebouw, maar ook energie delen mét het gebouw. Als het gebouw stroom nodig heeft, kan de auto die verschaffen via haar natuurlijke gas generator en als de batterij in de auto leeg is, kan het gebouw haar weer opladen.

De auto is dus hybride. Door de generator kan de auto veel verder rijden. Het gebouw krijgt tevens zonnepanelen.

c11 m22 car2

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …