Home 3D-Science 3D-geprint 1:2 schaalmodel van historische Audi-racewagen

3D-geprint 1:2 schaalmodel van historische Audi-racewagen

4 min lezen
0

Om te demonstreren op welke schaal Audi Toolmaking tegenwoordig al metaal kan 3D-printen, gebruikte Audi een metaal selective laser sinterings-(SLS)proces waarmee een accurate replica gecreëerd werd van hun klassieke Auto Union Typ C Grand Prix wagen. Deze raceauto dateert van 1936 en was een van de dominante Europese racewagens tussen 1932 en 1939.

Nu dit project afgerond is, overweegt Audi nog meer mogelijke toepassingen voor dit fabricageproces voor metalen onderdelen voor hun eigen auto’s alsmede voor auto’s van de gehele Volkswagen Group.

3dp_audi3dpcar_full

Op dit moment heeft de Volkswagen Group maar liefst 14 werktuigbouwfaciliteiten waar continu onderzoek en ontwikkeling plaats vindt van nieuwe fabricagemethoden. De focus van deze onderneming is het testen en implementeren van metaal 3D-printen, zand 3D-printen en poederbed 3D-printtechnologieën. Door het gebruik van SLS-processen in het succesvol 3D-printen van alle metalen onderdelen die nodig waren voor het fabriceren van een 1:2 schaalmodel van een Silver Arrow model, was de Auto Union Typ C de eerste demonstratie op grote schaal van Audi Toolmaking’s metalen additive manufacturingsmogelijkheden.

audi

Het metalen materiaal dat gebruikt is voor de Auto Union Typ C replica was een extreem fijn poeder dat bestaat uit korrels van ongeveer 15 tot 40 duizendste van een millimeter, wat neerkomt op ongeveer de helft van de diameter van een menselijke haar. Dankzij het SLS-proces is het mogelijk om componenten te produceren met extreem complexe geometriën die nagenoeg onmogelijk te produceren zouden zijn via traditionele productiemethoden.

3dp_audi3dpcar_typc

De Concept Laser M2 Cusing industriële 3D-printer die hierbij gebruikt is, is in staat om onderdelen en objecten te maken met een bouwvolume van ongeveer 240 mm lang en 200 mm hoog. De objecten die eruit komen, hebben een volledige dichtheid en zijn van eindgebruikskwaliteit, sterker nog, ze kunnen zelfs een hogere dichtheid krijgen dan componenten die gemaakt zijn met traditionele spuitgiet- of warm-persmethodes.

3dp_audi3dpcar_M2_cusing

Onderstaande video over Audi’s inzet van metaal 3D-printen is erg boeiend, ik raad je aan die zeker even te bekijken:

 

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …