Home 3D-Innovation 100x zo snel 3D-metaalprinten dankzij startup waarin Google investeert

100x zo snel 3D-metaalprinten dankzij startup waarin Google investeert

5 min lezen
0

Het Desktop Metal Studio System is, volgens het bedrijf zelf, de eerste kantoorvriendelijke 3D-metaalprinter. Het maakt gebruik van een nieuw soort 3D-printproces genaamd Bound Metal Deposition (BMD). Dit betreft een poederloos FDM-achtige technologie die werkt door staafjes gebonden metaal te extruderen. De onderdelen worden vervolgens samengesmolten in een oven die zowel hitte als microgolven combineert. Deze oven is aangesloten op de cloud met temperatuurprofielen die kunnen worden ingesteld zodat voor elke print en materiaal de onderdelen kunnen verhitten tot net onder hun smeltpunt waardoor de binders verdampen en de metaalpartikels worden samengesmolten zodat er sterke onderdelen overblijven zonder enige restspanning.

Supportstructuren verwijder je simpel met de hand

BMD is veel veiliger dan poeder-printers die 3D-metaalprinten. Bovendien is het een stuk gemakkelijker. Naast de printer is er geen extra gereedschap en apparatuur nodig, alleen een internetverbinding. Supportstructuren kunnen met de hand worden verwijderd, hetgeen een gamechanger is in 3D-metaalprinten. Materialen kunnen gemakkelijk worden verwisseld dankzij cartridges. DM Studio System ondersteunt honderden verschillende metaallegeringen, wat betekent dat je dezelfde materialen kunt gebruiken voor prototypes als voor eindproducten en deze ook gemakkelijk en snel kunt vergelijken in het ontwerp- en prototyperingsproces.

Een volledig DM Studio Systeem, inclusief 3D-printer, oven, debinder en verbruiksartikelen + installatie, training, software, garantie en onderhoud, begint bij $120.000. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar is wel 10 keer zo goedkoop als de huidige 3D-metaalprinters. Het systeem heeft een bouwvolume van 300x200x200 mm, een laaghoogte van 50μm en een printsnelheid van 16 kubieke centimeter per uur.

Een onderdeel wordt afgebakken in de combi-oven

Desktop Metal komt daarnaast met het DM Production System, het eerste 3D-metaalprintsysteem dat ontworpen is voor massaproductie. Kijk, nou wordt het helemaal leuk! Want als je de kosten en tijd (twee beperkende factoren bij 3D-printing) wegneemt, is de rem er af. Het DM Production System wordt aangedreven door een nieuwe technologie genaamd Single Pass Jetting (SPJ) en kan onderdelen 100 keer zo snel printen als laser 3D-printsystemen.

SPJ combineert twee poedervegers met een printunit om zowel metaalpoeder neer te leggen als te printen in één enkele beweging. Het poeder wordt neergelegd en de printbalk volgt de poederveger waarbij direct een binding agent wordt nergelegd over het poeder met miljoenen microdruppeltjes per seconden om hogeresolutie onderdelen te maken, laag voor laag. Dan volgen er anti-sintering agents die ervoor zorgen dat de supportstructuren er gemakkelijk afvallen als het onderdeel wordt afgebakken.

Want als het klaar is, dus binnen minuten in plaats van uren, wordt het onderdeel afgebakken in de combi-oven (microgolven + hitte).

Het DM Production System heeft een bouwvolume van 330x330x300 mm en kan met de ongelooflijke snelheid van 8.200 kubieke centimeter per uur printen.

BMW, Google, Stratasys, Caterpillar en vele andere grote bedrijven hebben al interesse getoond en/of werken mee aan de ontwikkeling en hebben er in geïnvesteerd. Geen eendagsvliegje dus.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ultimaker S5 zet nieuwe standaard voor zorgeloos 3D-printen

Ultimaker, marktleider voor desktop 3D-printen, heeft vandaag op de Hannover Messe de nieu…